I mer enn tre tusen år har jøder hatt tilknytning til det landet som omtales som Eretz Israel (Landet Israel). Dette landets plassering, mellom Mesopotamia, Syria og Egypt, førte til mange kriger og ødeleggelser, men også til at innbyggerne fikk kontakt med andre kulturer. Jøder ble ført i eksil, og jøder forlot landet frivillig og slo seg ned andre steder. Allerede på 500-tallet fvt. oppsto det jødiske samfunn både i Babylonia og Egypt. Etter den andre jødiske oppstanden mot romerne (132–135), ble jødene forvist fra Judea, og keiser Hadrian ga landet navnet Palestina. Jødene har derfor levd som minoritet innenfor mange ulike kulturer og religioner.
Tidlig på 600-tallet bodde majoriteten blant verdens jøder i kristne land i Midtøsten, Nord-Afrika og de andre landene rundt Middelhavet. Rundt hundre år senere var en stor del av disse landene blitt underlagt islam. Det finnes også spor etter jøder i Europa nord for Alpene i denne tiden, men det var i de muslimske landene de store jødiske lærestedene lå, og det var der jødisk lov, tradisjon og filosofi ble videreutviklet.
Utover i middelalderen begynte dette bildet å forskyve seg. Det ble etter hvert opprettet jødiske samfunn og jødiske læresteder i flere av landene nord for Alpene, og etter hvert også i Øst-Europa. Med opprettelsen av kolonier i Den nye verden fant mange jøder nye hjem og nye muligheter.
Tidlig på 1900-tallet bodde majoriteten av verdens jøder i Europa, men det foregikk en stor utvandring til USA og andre land. En stor del av de europeiske jødiske samfunnene ble ødelagt i forbindelse med holocaust under andre verdenskrig.
Med grunnleggelsen av staten Israel i 1948 har bildet igjen endret seg. Rundt halvparten av verdens jøder bor nå i en jødisk stat. Den andre halvparten bor i diasporaen, hvorav USA har det største antallet jøder, etter Israel.
- For å lese om jødenes historie før 600-tallet, se jødenes tidlige historie.
- Les en egen artikkel om jødenes historie i Norge.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.