Halitt

Halitt fra Sachsen, Tyskland.

Halitt
Av /UiO.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Halitt, steinsalt, mineral som består av natriumklorid, NaCl. Halitt krystalliserer oftest i terninger (kubisk), det er fargeløst eller hvitt, eller av og til blått eller rødlig.

Faktaboks

Også kjent som

steinsalt

Halitt har sin største utbredelse i store leier som ble dannet ved fordampning av avsnørte havbukter, som siden ble dekket av sedimenter. Slike saltleier finnes i bergarter av sedimentære avsetninger, særlig fra tidsperioden perm, og varierer i tykkelse fra centimeter til kilometer (utvinning av salt).

Halitt finnes i alminnelighet sammen med gips, anhydritt, sylvin, kieseritt, carnallitt og en mangfoldighet av andre løselige salter. Da halitt er lettere enn den omgivende bergart, vil saltsedimentene ha en tendens til å bevege seg oppover i lagrekken og danne saltstokker (eller diapirer), ofte flere kilometer i diameter.

Petroleumsfeller har ofte en «hatt» av halitt og svovel.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning halid
Kjemisk formel NaCl
Hardhet
Massetetthet 2,16 g/cm³
Krystallsystem kubisk

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg