Grioter i Gambia
Griotene Jali Alagi Mbye og Jali Mariama Saho opptrer i bryllup i Serekunda i Gambia, 2009. Mbye spiller kora.
Grioter i Gambia
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Griot
USAs daværende president Bill Clinton og kona Hillary Clinton blir underholdt av grioter i Dakar i Senegal, 1998.
Av /NTB Scanpix.

Griot er en tradisjonell afrikansk yrkesmusiker og historieforteller. Begrepet brukes særlig om yrkesmusikerne i de vest-afrikanske folkegruppene mandinka, wolof, fula, bambara og jola i landene Mali, Senegal, Gambia og Guinea.

Faktaboks

Uttale
griˈå
Etymologi

trolig fra portugisisk: criado (tjener)

Også kjent som

jali, jeli, gewel, gawlo

Tradisjonelt har griotene vært knyttet til adel og øvrighetspersoner som de lovpriser med sanger og historier. Følgelig er de ofte blitt sammenlignet med den norrøne skalden og den europeiske trubaduren. En griot har imidlertid en mer omfattende yrkesrolle. Ved siden av å lovprise og underholde ved fester og høytider vil en griot kunne opptre som fredsmekler, rådgiver, budbringer og slektsgransker.

Tematikk

Griotenes fortellinger formidler historie, slektskrøniker, eventyr og sagn. En sentral historie er helteeposet om Sunjata Keita, som grunnla Maliriket på 1200-tallet.

Griotene er viktige bærere av kultur og tradisjoner og spiller en sentral rolle ved rituelle og sosiale begivenheter. Til tross for dette har de tradisjonelt hatt en relativt lav status i de strengt hierarkiske vest-afrikanske samfunnene. Griotene tilhører oftest bestemte slekter, og ferdighetene går i arv fra generasjon til generasjon.

Instrumenter

Vanlige instrumenter blant griotene er kora, ngoni og balafon. Kvinnelige grioter er oftest sangere.

Etymologi

Begrepet griot, som er vanligst internasjonalt, kommer trolig fra portugisisk criado (tjener), mens det i Vest-Afrika brukes ulike begrep på de lokale språkene: jali eller jeli (mandinka), gewel (wolof) og gawlo (fula).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hale, T. A. (1998). Griots and griottes : masters of words and music. Bloomington: Indiana University Press.
  • Charno, J. (1996). Jali Kunda – griots of West Africa and beyond. Roslyn, NY: Ellipsis Arts.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg