Et langt rør inni en lang tunnel.

CERN er et av verdens største forskningssentre for grunnleggende partikkelfysikk. Partikkelakseleratoren LHC ved CERN er en 27 kilometer lang ring med superledende magneter, der partikler blir akselerert til svært høye hastigheter før de kolliderer.

Fysikk er en vitenskap om hvordan universet er bygd opp og fungerer, på sitt mest grunnleggende. Fysikk beskriver hvordan prosesser i naturen drives av krefter som virker og av energi som overføres eller endrer form.

Faktaboks

Uttale
fysˈikk
Etymologi
av gresk fysis, 'natur'

Fysikk handler om å utvikle vitenskapelige modeller og teorier for å beskrive prosesser og sammenhenger. Modellene som brukes i fysikk er ofte matematiske, og de skal beskrive naturen så enkelt som mulig og slik at de gjelder for et størst mulig område. For å finne de beste modellene blir de testet gjennom eksperimenter og målinger.

Noen sentrale områder innen fysikk er mekanikk, termodynamikk, elektromagnetisme, kvantefysikk, kjernefysikk, elementærpartikkelfysikk og relativitetsteori.

Faget fysikk er i stadig utvikling gjennom forskning. Fysikere jobber i en rekke ulike yrker og fagfelt, og fysikk brukes i mange områder i samfunnet. Noen eksempler er konstruksjon av veier og broer, diagnostisering og behandling av sykdom, utvikling og implementering av elektronikk, og i all energiproduksjon.

Avgrensning

I astronomi brukes fysikk til å studere elektromagnetisk stråling fra verdensrommet. Dette er Krabbetåken, en lysende tåke av gass som ble dannet av en supernova. I midten av tåken finnes en pulserende nøytronstjerne som roterer 30 ganger rundt sin egen akse hvert sekund.

.

Fysikk grenser til en rekke fagområder, som kjemi, astronomi, geologi, biologi og meteorologi. Ofte brukes fysiske lover og begreper også i disse fagene. For eksempel kan kjemiske reaksjoner ofte forklares av elektriske krefter og energioverganger mellom atomer og molekyler. I astronomi studerer man universet ved å analysere elektromagnetisk stråling fra objekter på himmelen, og i meteorologi modelleres det komplekse klimasystemet blant annet ved å bruke fysikkens lover for gasser.

I noen grenseområder har det utviklet seg egne fagfelt der fysikk er spesielt viktig, som for eksempel geofysikk, biofysikk og medisinsk fysikk, romfysikk, energifysikk og klimafysikk.

Fysikkens utvikling er tett knyttet til utvikling av ny teknologi, for eksempel nanoteknologi og maskinlæring.

Vitenskapelige prinsipper

Grønn skive som reflekterer et bilde av en person med støvmaske.
Fysikk kan brukes i mikroelektronikk og nanoteknologi. Den grønne skiven er laget av silisium. Bildet er fra et laboratorium som må være helt fritt for støv og annen forurensning.
Silisiumskive i laboratorium.
Av /UiO.

I fysikk utvikles det modeller for å finne svar på grunnleggende spørsmål om naturen. Veletablerte modeller i fysikk kan beskrive og forklare fysiske fenomener, og ofte forutsi og tallfeste mulige utfall av prosesser.

Noen modeller beskriver oppbygging og egenskaper ved fysiske systemer, for eksempel de ulike atommodellene som har vært utviklet gjennom historien. Andre modeller beskriver matematiske sammenhenger mellom fysiske størrelser, for eksempel Ohms lov i elektrisitetslæren, Newtons lover i mekanikken og standardmodellen i partikkelfysikk. Noen modeller er veldig komplekse og omfattende, for eksempel modeller for klimasystemene.

Et sentralt prinsipp i fysikk er at modellene skal være så enkle som mulig og ha et stort gyldighetsområde. Modellene er ikke kopier av virkeligheten, men redskap som beskriver en avgrenset del av virkeligheten og inneholder det vi har bruk for i en gitt situasjon. Newtons gravitasjonslov og Einsteins generelle relativitetsteori er begge modeller for gravitasjon, men med ulik struktur, gyldighetsområde og bruk. Newtons lov er enklest å bruke, men Einsteins teori er gyldig på flere områder.

Fysikk er en empirisk vitenskap. Det betyr at den gjeldende kunnskapen er den som til enhver tid stemmer best overens med observasjoner og eksperimenter. Kunnskap i fysikk har utviklet seg over tid, i et samspill mellom teori, observasjoner, eksperimenter og teknologiutvikling. For eksempel ble Higgs-bosonets eksistens forutsagt allerede på 1960-tallet, men det ble ikke funnet i eksperimenter før i 2012.

Metoder

En lang rekke med skap.
Fysikere bruker superdatamaskiner for å beregne resultater fra kompliserte modeller. Dette er Norges kraftigste superdatamaskin, Betzy. Maskinen er oppkalt etter Elizabeth Stephansen.
Superdatamaskinen Betzy.
Av /NTB.

En grov inndeling kan gjøres i eksperimentell fysikk og teoretisk fysikk. I eksperimentell fysikk gjøres systematiske og kontrollerbare målinger under bestemte betingelser. Det gjøres også observasjoner av fenomener som ikke kan settes opp som kontrollerte eksperimenter, for eksempel i astronomi.

I teoretisk fysikk utvikles og brukes matematiske modeller til å forklare eller beskrive fenomener. I tillegg brukes ofte databeregninger og simuleringer til å behandle store datamengder, og til å forutsi resultater i situasjoner det er vanskelig å gjenskape i eksperimenter. Ofte bidrar både teori, eksperimenter og databeregninger i et større samarbeid for å framskaffe ny kunnskap i fysikk.

Fagområder i fysikk

Fysikk kan deles inn i mange fagområder, og det kan gjøres på flere måter. En type inndeling er den som studenter ofte møter i høyere utdanning.

Mekanikk

Tegning av en pendel. På det høyeste punktet i svingebevegelsen har den null kinetisk energi og maks potensiell energi. På det laveste punktet har den maksimal kinetisk energi og minimal potensiell energi.
Energien til en pendel veksler mellom potensiell energi og kinetisk energi.
Tegning av en pendel. På det høyeste punktet i svingebevegelsen har den null kinetisk energi og maks potensiell energi. På det laveste punktet har den maksimal kinetisk energi og minimal potensiell energi.

Mekanikk er den delen av fysikk som handler om bevegelse og likevekt. Newtons lover er sentrale i mekanikk. Disse lovene beskriver sammenhengen mellom kraft og akselerasjon, og brukes til å utlede de matematiske ligningene som beskriver bevegelsen til et objekt. Lover og metoder fra mekanikk brukes i alle områder av fysikk. Newtons gravitasjonslov beskriver tyngdekraften mellom objekter som har masse, og brukes ofte sammen med de andre Newtons lover til å beskrive akselerasjonen til objekter som er påvirket av tyngdekrefter.

Statistisk mekanikk

Statistisk mekanikk er en del av fysikken som behandler store systemer (makrosystemer) som er satt sammen av et meget stort antall like delsystemer (mikrosystemer). Makrosystemenes egenskaper forklares ut fra egenskaper ved mikrosystemene. For systemer med veldig mange partikler er det ikke praktisk mulig å bruke mekanikkens lover til å regne ut hvordan en tilstand vil utvikle seg over tid. I klassisk statistisk mekanikk beskrives derfor mikrosystemer med statistikk. En viktig lov på dette området er Maxwell-Boltzmanns fordelingslov. Kvantestatistikk beskriver store systemer sammensatt av flere kvanteobjekter (partikler).

Elektromagnetisme

Elektrisk ladede partikler fra Sola treffer Jordens magnetfelt.

Illustrasjon av elektrisk ladede partikler fra Sola som treffer Jordens magnetfelt. Avstand og størrelser er ikke riktige i forhold til hverandre på denne tegningen.

Elektromagnetisme handler om elektrisitet, magnetisme og det som knytter elektrisitet og magnetisme sammen. Både elektrisitet og magnetisme skyldes den samme grunnleggende elektromagnetiske kraften. Hvis et magnetfelt varierer med tiden, vil det oppstå et elektrisk felt som kan gi en strøm. Dette kalles elektromagnetisk induksjon. Motsatt vil også et elektrisk felt som varierer med tiden gi opphav til et varierende magnetisk felt. De sentrale sammenhengene i elektromagnetismen er Maxwells fire ligninger.

Spesiell relativitetsteori

Den spesielle relativitetsteorien brukes til å beskrive bevegelser i veldig store hastigheter. Teorien sier at naturlovene er like for alle observatører som beveger seg jevnt og rettlinjet i forhold til hverandre, og at lyshastigheten i tomt rom er konstant og uavhengig av lyskildens bevegelse. Av teorien følger at samtidighet, lengde og tid ikke er absolutte størrelser.

Termodynamikk

Boblene i vann som koker.
Vann som koker. Termodynamikk handler om hvordan varme, arbeid, temperatur og energi henger sammen.
/Shutterstock.

Termodynamikk er den delen av fysikken som undersøker hvordan varme, arbeid, temperatur og energi henger sammen. I klassisk termodynamikk beskriver man oppførselen til store systemer fra et sett med ligninger. I statistisk termodynamikk og statistisk mekanikk prøver man å forklare hvordan slike store systemer oppfører seg ved å se på de statistiske prosessene som atomer og molekyler gjennomgår. De sentrale sammenhengene i fagfeltet er termodynamikkens lover.

Optikk

Grønt lys som reflekteres i en rekke med apparater.

Optikk handler om egenskapene til lys. I et optisk laboratium gjøres eksperimenter med laser.

Av /Shutterstock.

Optikk handler om lysets oppførsel og egenskaper, og påvirkning mellom lys og materie. Bølgeoptikken ser på lys som elektromagnetiske bølger som kan beskrives ved hjelp av Maxwells ligninger, og kan forklare fenomener som refleksjon, brytning og interferens. Geometrisk optikk beskriver lyset med rette linjer (stråler), og danner grunnlaget for speil, linser og prismer i optiske instrumenter. Kvanteoptikken beskriver lys og annen elektromagnetisk stråling som fotoner, energikvanter som må beskrives av kvantemekanikk.

Kondenserte fasers fysikk

Kondenserte fasers fysikk tar for seg et stort antall partikler som vekselvirker med hverandre. Dette inkluderer både vanlig faststoff-fysikk, væskefysikk, og studiet av plasma med høy tetthet, polymerer og mange flere områder.

Kvantefysikk

Kvantefysikk beskriver hvordan partikler, atomer, molekyler og faste stoffer er bygd opp og oppfører seg på veldig små skalaer, der klassisk mekanikk og elektromagnetisme fungerer dårlig. Den grunnleggende ligningen i kvantefysikk er schrödingerligningen. Løsningen av schrödingerligningen for et system gir oss systemets bølgefunksjon, som brukes til å forutsi mulige utfall av målinger på systemet. En annen viktig sammenheng er Heisenbergs uskarphetsrelasjon.

Elementærpartikkelfysikk og kvantefeltteori

Spiraler og rette linjer på blå bakgrunn.
Spor etter elektrisk ladede elementærpartikler i et boblekammer. Pioner med negativ ladning og høy energi kommer inn fra venstre. En av dem treffer et proton i det flytende hydrogenet som boblekammeret er fylt med. Resultatet av kollisjonen er en rekke andre typer partikler, som vi ser sporene etter.

Elementærpartikkelfysikk er studiet av elementærpartikler, vekselvirkningene deres og prosessene der de deltar. Den beste beskrivelsen vi har av elementærpartikler er standardmodellen i elementærpartikkelfysikk. Standardmodellen består av flere kvantefeltteorier der elementærpartiklene beskrives som felter med kvantefysiske egenskaper. Elementærpartikkelfysikk kalles også høyenergifysikk eller bare partikkelfysikk.

Atomfysikk og kjernefysikk

Atomfysikken beskriver atomenes struktur, energitilstander og elektronenes overganger mellom ulike energitilstander, mens kjernefysikk tar for seg atomkjernenes struktur og oppbygning, og reaksjoner der atomkjerner endrer seg. Kjernefysikk omfatter både grunnforskning på fisjon, fusjon og dannelse av grunnstoffer i verdensrommet, samt forskning på anvendelser i for eksempel kjernekraft og bruk av radioaktive isotoper i medisinsk fysikk. Både atomer og atomkjerner er kvanteobjekter som best beskrives av kvantefysikkens modeller.

Generell relativitetsteori

Månen dekker Sola som en svart skive, og et svakere lys som stråler utover kan sees rundt den svarte skiven.
Slik ser en total solformørkelse ut. Dette bildet ble tatt i USA i 2024. En av de første testene som viste at den generelle relativitetsteorien var riktig, ble gjort under en total solformørkelse i 1919.
Av .

Den generelle relativitetsteorien er en teori som beskriver gravitasjon som en egenskap ved det krumme tidrommet og som en konsekvens av bevegelsen til referansesystemet vi er i. For relativt lave hastigheter og svake gravitasjonsfelt gir den generelle relativitetsteorien samme resultater som Newtons gravitasjonsteori, som beskriver gravitasjon som en kraft. Den generelle relativitetsteorien er viktig i kosmologi og for å forstå svarte hull. Teorien har også betydning for det moderne livet på Jorda, for eksempel for GPS-systemer.

Utdanning

I Norge er fysikk en del av naturfag fra første trinn til og med første året i videregående opplæring. I videregående år 2 og 3 er fysikk 1 og fysikk 2 egne programfag som kan velges på noen studieforberedende utdanningsprogram. På universiteter tilbys ofte bachelorgrader, mastergrader og ph.d.-grader i fysikk. I tillegg inngår fysikk i flere anvendte og integrerte studieprogrammer, som for eksempel utdanning som sivilingeniør i fornybar energi eller lektorutdanning i fysikk og matematikk.

Priser

Den mest prestisjetunge utmerkelsen i fysikk er Nobelprisen, som årlig deles ut av Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm, Sverige.

Historie

Arkimedes oppdager loven om oppdrift i væsker. Tresnitt fra 1500-tallet.

.
Lisens: fri

Fysikk er en vitenskap som har flere tusen år lange tradisjoner. Over tid har det blitt utviklet veletablerte modeller og teorier med stor forklaringskraft. I forskningsfronten fortsetter utviklingen i møte med uløste spørsmål og nye samfunnsutfordringer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg