Svalbard har en annen geologi enn Fastlandet i Norge, og er kjent for å ha avsetningsbergarter og fossiler fra nær sagt alle tidsperioder.
Fra prekambrium finnes det i hovedsak mikrofossiler og stromatolitter, til sammen omtrent 110 arter. Ny-Friesland var det første stedet i verden der det ble funnet fossiler av kroppspanseret til en kjeveløs fisk, omtrent 470 millioner år gammelt. Fra devon (cirka 360–419 millioner år siden) er det funnet en mengde fossiler av tidlige fisker, panserhaier og kvastfinnefisker, samt primitive planter og fotspor etter sjøskorpioner.
Fra trias, jura og kritt finnes det avsetninger både fra havbunn og landjord på Svalbard, og mange områder er rike på fossiler. Fra trias og jura er det funnet fossiler etter hundrevis av marine reptiler (fiskeøgler og svaneøgler), og fra trias er det funnet store mengder haitenner.
I jura-forekomstene er det i tillegg til reptilene bevart andre organismer fra samme økosystem slik som ammonitter, belemnitter og muslinger. Det er også funnet mange fossiler av organismer tilknyttet metanoppkommer. Dette er steder der det stiger metan opp av havbunnen og skaper spesielle miljø. Forskning på alle fossilene fra området i kombinasjon med sedimentene gir en forståelse av havmiljøet gjennom tiden. De fossile skjelettene er i stor grad overraskende tredimensjonale til å ha ligget i kompakt stein i 150 millioner år.
Fossile skjeletter av marine amfibier (temnospondyler) er funnet på flere steder, og i landavsetningene er det bevart dinosaurfotspor fra tidsperioden kritt.
I paleogen (23–66 millioner år siden) var det store blandingsskoger på Svalbard, og torv og algematter fra disse skogene ble senere utsatt for varme og dannet kullforekomstene. Tallrike plantefossiler fra denne tiden finnes også flere steder på Svalbard. I lagene av kull er det funnet fotspor etter en pantodont, en stor planteeter og et av de første store pattedyrene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.