I tusener av år forsøkte mennesket på forskjellige måter å kopiere fuglenes flukt, men mislyktes blant annet fordi det ikke hadde tilgang på brukbare kraftkilder. Leonardo da Vinci foreslo å supplere muskelkraften ved hjelp av vektarmer og trinser, som representerte grensen av teknologisk viten den gang, men heller ikke dette lyktes. Vingeslagflyet eller ornithopteret ble aldri en realitet. Engelskmannen Sir George Cayley formulerte flere av de grunnleggende prinsippene som moderne aeronautisk vitenskap bygger på; i 1799 antydet han at et aeroplan burde ha faste vinger, pilformede haleflater og to fremdriftsskovler. Han visste også hvordan løftekraft, trekkraft og motstand virket på en ving. Omkring 1853, da Cayley var nærmere 80 år gammel, hadde han ferdig et triplan glidefly, som med plass til én mann om bord skal ha gjennomført et svev tvers over en dalsenkning.
Omkring 1857 bygde den franske marineoffiseren Félix du Temple de la Croix et lite fly som med et urverk og deretter en dampmaskin til kraftkilde lettet ved hjelp av en startrampe. Senere bygde han etter de samme prinsippene et aeroplan i full størrelse. Flyet var drevet av en varmluftsmotor, og gjorde i Brest omkring 1874 et kort hopp med en ukjent ung marinemann om bord, etter å ha fått fart nedover en startrampe. Omkring åtte år senere ble lignende, korte flyturer utført i Russland av I. N. Golubev i et stort, dampdrevet monoplan, tegnet og bygd av Aleksandr Fjodorovitsj Mosjajskij. I 1894 bygde Sir Hiram Stevens Maxim et stort, dampdrevet biplan som under prøving på et system av styreskinner utviklet så meget løft at det slet seg, og skal ha vært det første motordrevne fly som tok av med en mann om bord, selv om den korte turen var ukontrollert.
I 1890-årene kom man også, takket være Otto Lilienthals eksperimenter med glidefly, et godt skritt på vei mot løsning av stabilitets- og manøvreringsproblemene. Tyskeren Gottlieb Daimler konstruerte i 1885–1888 en forholdsvis lett bensinmotor, og i 1901 fløy den amerikanske professoren Samuel Pierpont Langley et lite, ubemannet fly drevet av en bensinmotor, mens assistenten Charles Matthews Manly utviklet en luftkjølt, 52 hestekrefters bensinmotor som var langt forut for sin tid. Langley mislyktes i sine katapultstartforsøk på å ta av i et bensinmotordrevet fly 7. oktober og 8. desember 1903.
Selv om det er påstått at andre var tidligere ute (for eksempel amerikaneren Gustave Whitehead 14. august 1901 og newzealenderen Richard William Pearse omkring 31. mars 1903), tilfaller æren for å ha tatt av og foretatt den første kontrollerte flukt i et motordrevet fly amerikaneren Orville Wright, som 17. desember 1903 fløy 36,5 meter på 12 sekunder ved Kitty Hawk i North Carolina. Fire flygninger ble foretatt den dagen, to med Orville og to med broren Wilbur om bord. Den lengste turen var på 260 meter og varte i 59 sekunder. De to brødrene hadde selv konstruert og bygd maskinen, som de kalte Flyer 1.
I de følgende årene ble det så vel i Amerika som i Europa arbeidet intenst med å forbedre flyet som fremkomstmiddel, og flygekunsten fikk tallrike dristige utøvere. Franskmannen Louis Blériot fløy 25. juli 1909 over Den engelske kanal fra Calais til Dover, og nordmannen Tryggve Gran over Nordsjøen 30. juli 1914 fra Skottland til Jæren. Under første verdenskrig var militær flygning praktisk talt enerådende; krigen førte til en enorm flyproduksjon og en voldsom teknisk utvikling som etter krigen muliggjorde befordring av passasjerer og post over kortere distanser.
Den første flyruten med passasjerer ble åpnet mellom Berlin og Weimar i februar 1919. I juni samme år fløy to briter nonstop over Atlanterhavet fra Newfoundland til Irland. Charles Lindbergh foretok sin soloferd Long Island–Paris 20.–21. mai 1927. Den første flygning rundt Jorden fant sted 1924 i to amerikanske fly. Amerikanerne Richard Byrd og Floyd Bennett skal i 1926 ha fløyet over Nordpolen (nye opplysninger kan bekrefte tidligere påstander om at de ikke var nærmere polen enn cirka 250 kilometer), og i 1929 fløy Byrd med Bernt Balchen som pilot over Sydpolen.
Etter hvert var flymotorene blitt mer driftssikre, og instrumenter for nattflygning og flygning i dårlig vær tilgjengelige. Ruteflygningen fikk stadig større omfang. I 1936 tok American Airlines i bruk trafikkflyet Douglas DC-3, som skulle bli et av verdens mest kjente. Fra samme år er det første vellykkede helikopteret, det tyske FW 61. Autogiroen var i luften allerede i 1923.
Under andre verdenskrig ble igjen militærflygningen enerådende, men et særpreg ved denne var utnyttelsen av flyet som transportmiddel. Enorme mengder krigsmateriell, foruten fullt utstyrte troppestyrker, ble transportert luftveien til fjerntliggende krigsskueplasser. De innvunne erfaringene med de store militære transportflyene og de flyplassene som var bygd, la grunnlaget for en kolossal ekspansjon innen ruteflygningen. Videre var jetmotoren utviklet under krigen og de første jetjagere satt inn operativt. Den første regulære passasjerruten med jetfly ble åpnet i 1952 av British Overseas Airways Corporation, BOAC, med en de Havilland Comet.
Lydmuren var brutt i 1947 av amerikaneren Charles (Chuck) Yeager i rakettflyet Bell X-1. Trykk-kabinen, som ble introdusert i slutten av 1940-årene, muliggjorde flygning i store høyder, og omkring 1960 skapte jetmotoren et nytt teknologisk gjennombrudd idet hastigheten økte fra 400–500 til 850–960 kilometer i timen. Langdistanseflyet Boeing 747, en jumbojet, ble tatt i bruk i 1970 og det supersoniske passasjerflyet Concorde ble satt i internasjonal passasjertrafikk av British Airways og Air France 21. januar 1976. Concorde hadde sin siste kommersielle flygning 24. oktober 2003.
Kommentarer (2)
skrev Odd Arve Manum
skrev Yngve Jarslett
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.