Rundt kantene på garnlinet går det et forsterkende tauverk som kalles telne. På sidene er det brysttelner. Om overtelna brukes det også benevnelser som flåtelne eller korktelne, mens undertelna kan bli kalt grunntelne eller steintelne med mere. I hjørnene til garnene er det stropper som kalles ører.
Når garnlinet festes til telnene, blir det innskutt. Det vil si at det festes flere masker til hver meter telne enn det man kunne ha gjort hvis man strakte garnlinet i lengderetningen. Dette gjør at garnet blir stående slakt i vannet, selv om telnene strekkes. Det er nødvendig for at garnene skal fungere på en god måte.
Da garnet skal stå loddrett i vannet, må det ha en form for fløyt festet til overtelna og noe tungt festet til undertelna. Til kavl ble det på 1700-tallet brukt trestykker, furubark og never, på 1800-tallet tok kork og glasskavl over, for så å bli erstattet av kavl laget av syntetiske stoffer mot slutten av 1900-tallet. Til søkker ble det tradisjonelt brukt høvelige natursteiner som ble tredd inn i steinbandene som var festet til undertelna. Funn i Trondheims bygrunn viser at man allerede på reformasjonstiden brukte søkker av tegl. I senere tid har man så fått fiskegarn med blytelner.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.