Evolusjonspsykologi er en tilnærming til studiet av atferd, følelser og tanker hos mennesker hvor det tas utgangspunkt i at mennesket, som alle andre arter, er et resultat av evolusjon. Menneskets natur antas derfor å være et resultat av naturlig og seksuell seleksjon.
Faktaboks
- Uttale
- evolusjˈonspsykologi
Naturlig utvalg handler om seleksjon av gener/trekk som øker individets overlevelse og spesielt reproduktiv suksess, mens seksuell seleksjon enkelt forklart er en underkategori som handler om hvordan kjønnsforskjeller oppstår.
Evolusjonspsykologi er en relativ ny retning innen generell psykologi. Området ble grunnlagt i løpet av 1980- og 1990-årene, og etter hvert har retningen blitt del av hovedsporet innen psykologisk forskning.
Innen evolusjonspsykologien forstås sinnet som en mosaikk av mentale mekanismer, eller moduler, som er i stor grad et resultat av seleksjon. Det vil si at disse delene av sinnet er spesifikke evolverte tilpasninger som løser spesifikke, evolusjonært relevante oppgaver. Disse tilpasningene utgjør til sammen menneskets natur. Den evolusjonspsykologiske metoden handler derfor om å teoretisk utlede, predikere og spesifisere, og deretter empirisk utforske disse mekanismene.
Teoretisk utledes de med utgangspunkt i evolusjonære mellomnivåteorier. En mellomnivåteori er en spesifikk teori, utledet av en større vitenskapelig teori, som gjør det mulig å utvikle originale, spesifikke hypoteser og testbare prediksjoner.
Mesteparten av den empiriske forskningen på evolusjonspsykologi skjer innen det kognitive-sosialpsykologiske domenet, men evolusjonspsykologien kan også regnes som en del av biologisk psykologi. Det er en rekke studier innen seksuell psykologi, der det forskes på partnerpreferanser og seksuell atferd.
Videre finnes det evolusjonspsykologiske tilnærminger til personlighetspsykologi, klinisk psykologi og nevropsykologi. En god del av forskningen er også i overlapp mellom antropologi og psykologi, der det studeres spesifikke kulturer, og kryss-kulturell psykologi der en rekke kulturer blir sammenlignet, for å undersøke om fenomenet som studeres er et universelt menneskelig trekk, og hvordan trekket påvirkes av kultur.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.