Urbaniseringen av Mellom-Italia i andre halvdel av 600-tallet fvt. skapte forutsetningene for en differensiert arkitektur. Utviklingen i sør, der den vulkanske tuffen var et utmerket bygningsmateriale, skilte seg teknisk fra den i kalkstensområdet i nord. Tuffen var enkel å sage i blokker.
I byggingen og utsmykkingen av de dødes boliger viste etruskerne stor omhu. Etruskiske graver finnes særlig i Caere, Tarquinia, Orvieto og Veii. Man hadde flere gravformer: arkaiske tumulusgraver fra 500-tallet fvt. var sirkelrunde og opptil 30 meter i diameter, dekket av en jordhaug. Podiet som bærer gravhaugen er delvis hugd ut av klippen, delvis bygd av tuffblokker. Gangen som leder til det underjordiske gravkammeret er dekket av et falsk, overbygd hvelv. I sør (Veii, Caere, Tarquinia) ble gravkamrene vanligvis hugd ut i fjellet. I nord (Vetulonia, Populonia) ble de bygd i kalksten med overbygd hvelv. Det ekte hvelvet forekom sporadisk i etruskisk arkitektur fra og med 200-tallet fvt. i graver og porter.
Privathus er rekonstruert fra utgravningene av Acquarossa, San Giovenale (600–500-tallet fvt.) og Marzabotto (400-tallet). De hadde vanligvis vegger med bjelker på steingrunn. Mellomrommene mellom bjelkene ble fylt med tegl og leire. Taket var gjerne et saltak med tegl, iblant med terrakottaelementer med malt eller plastisk utsmykning. I Marzabotto fant arkeologer hus som av enkelte forskere regnes som forløper for det romerske atriumhuset.
Allerede omkring år 600 fvt. forekom monumentalarkitektur, blant annet portikoer antagelig påvirket av den greske stoa. Disse kunne være enkle, to i vinkel eller fire lengder omkring en lukket kvadratisk plass. Først et stykke inn på 500-tallet finner vi eksempler på det etruskiske (italiske) templet med tredelt cella, åpen søylehall på inngangsiden og rik terrakottautsmykning, en forløper for den romerske tempelarkitekturen. Trekonstruksjoner på et underlag av stein (podium) var vanlig. Hvelvkonstruksjonen tilhører også det etruskiske arvegods i romersk arkitektur. Den er likevel ikke en oppfinnelse av etruskerne, som det tidligere har vært hevdet, men er antagelig et kulturlån fra Midtøsten.
Av etruskernes byanlegg er lite bevart; de var gjerne anlagt på høyder med bratte skrenter, med befestninger bare på særlig utsatte punkter. Bymurer ble først vanlig på 300- og 200-tallet, som en følge av trusselen fra gallerne og den økte motsetning mellom etruskerne og Roma. Kjent er muren og porten i Volterra (300-tallet fvt?), Veii med murer, tempelanlegg, videre bymurer i Fiesole og Cosa (Ansedonia).
Det mest imponerende eksempel på etruskisk murteknikk er merkelig nok den 7 kilometer lange Serviusmuren i Roma (378–353 fvt.), best bevart er muren omkring Falerii Novi fra slutten av 200-tallet. Etruskerne var også dyktige vei- og vannbyggere. Deres tekniske kunnskaper om vannledninger, drenerings- og kloakksystemer ble overtatt og videreutviklet av romerne.
Utforskning av byer og boplasser ble i utgangspunktet drevet i beskjeden utstrekning. Man var mest opptatt av de rike gravfunnene. Men i tiårene etter 1956 har det svenske arkeologiske institutt i Roma innrettet sin feltarkeologiske virksomhet på utforskning av byer og boplasser i bevisst opposisjon mot den konsentrasjon om gravene som har preget etruskisk arkeologisk forskning.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.