Av denne familien er det kjent mer enn 700 arter på verdensbasis, og fra Norge er det kjent syv arter av eremittkreps.
Den største er vanlig eremittkreps, eller bernharderemittkreps, Pagurus bernhardus,. Ifølge Artsdatabanken har den stor utbredelse langs kysten, helt til Troms og på dypt vann i Nordsjøen. Den har også har stor utbredelse i Europa. Den blir opptil ti centimeter lang og er rødlig i farge. Brystskjoldet kan bli 23 millimeter langt. Vanlig eremittkreps lever i fjæresonen og nedover. De største individene bruker ofte sneglehus av kongsnegl, mens unge individer klarer seg med mindre sneglehus. Individene må skifte sneglehus når de vokser. Nye sneglehus undersøkes grundig før krepsen trekker seg ut av det gamle og lynraskt skifter over.
Håreremittkreps, Anapagurus chiroacanthus, er mye mindre og har et skjold som er seks millimeter langt. Bein og klør er sterkt behåret, og øynene sitter på lange stilker. Den lever på grunt vann langs kysten av Sørlandet og Vestlandet, og så langt nord som til Nord-Trøndelag.
Anemoneeremittkreps, Pagurus pridaux, lever som nevnt i symbiose med eremittkrepssjørose. Når krepsen vokser og skifter sneglehus, løsner den sjørosen og flytter den over. Nesletråder fra sjørosen beskytter krepsen. Med et brystskjold på 14 millimeter er arten noe mindre enn vanlig eremittkreps. Den har forholdsvis liten utbredelse, men finnes ifølge Artsdatabanken på grunt vann på Sørlandet og Vestlandet.
Pagurus pubescens har en utbredelse som strekker seg langs hele norskekysten og videre nordover i Barentshavet og områdene rundt og nord for Svalbard. Denne eremittkrepsen kan finnes i symbiose med blant andre kolonisjørosen Epizoanthus incrustatus.
Kommentarer (2)
skrev Svein Lund
Om bernharderemittkreps står det at den er langs kysten nord til Troms. Men denne er i følge Artsdatabanken funnet mange steder på Finnmarkskysten helt til Varanger og langt ut i Barentshavet og opp mot Svalbard.
svarte Kjell-Olav Hovde
Hei Svein, beklager treg respons. Når vi skriver om utbredelse i våre artikler så mener vi at det i disse områdene er livskraftige bestander. Men siden funn i artsdatabankens artskart er så lett tilgjengelig bør vi man kanskje være tydeligere på å skille mellom sporadiske funn og livskraftige bestander. Det kan jo også hende at arten har fått en større utbredelse. Vi kontakter eksperter for å få klarhet i dette og få på plass et presist og oppdatert avsnitt om utbredelsen. Beste hilsen Kjell-Olav i leksikonredaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.