Edderkopper (foto, Micrommata virescens)

Edderkopper. Arten Micrommata virescens (familie Sparassidae) har en vid utbredelse. Den finnes fra Vest-Europa til Japan og er også påvist i Sør-Norge. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Blomsteredderkopp
Så godt som alle edderkopper er rovdyr. Noen edderkopper sitter i vegetasjonen, eller i blomster, og venter på byttedyr.
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 3.0
Misumena vatia
Hos de typiske krabbeedderkoppene er de to forreste benparene tydelig lengre og kraftigere enn de to bakre, og alle står rett ut som hos en krabbe. De beveger seg også sidelengs.

Edderkopper. Bildet viser en svart enke, en svært giftig edderkopp. På undersiden av kroppen har den et karakteristisk rødt, timeglassformet merke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Edderkopper. 1) Edderkoppen kaster ut brotråden. 2) Bakkroppspissen av edderkopp. 3) Korsedderkoppens nett. 4) Utfôret jordgang med hengslet lokk hos en amerikansk fugleedderkopp. 5) Trakélunge med åndeåpning nederst til venstre. 6) Kamformede klør på ben. 7) Edderkopphode.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Edderkopper er en orden i klassen edderkoppdyr. Det er i alt beskrevet nærmere 50 000 arter edderkopper og hittil er 641 av dem påvist i Norge.

Faktaboks

Etymologi

av latin aranea, ‘edderkopp’

Edderkopper har en todelt kropp. De har fire par ben, to gripekjever og vanligvis åtte punktøyne. Hunnen er som regel større enn hannen.

Nesten alle edderkopper har gift, men bare noen svært få er giftige for mennesker.

Edderkoppene har spinnkjertler som de lager edderkoppsilke (spindelvev) med og som de bruker på forskjellig vis. Alle spinner sikringstråd når de beveger seg, og mange lager fangstnett. Nettet kan også brukes til å beskytte eggene eller kle ganger i jorden. Noen bruker spinnet til transport ved at de svever på spinnet med vinden.

Læren om edderkopper kalles araknologi. Angst for edderkopper kalles araknofobi.

Ordet

Ordet edderkopp er dannet av edder, 'gift' og kopp, kanskje av latin cuppa, 'beger'.

Biologi

Edderkopper mangler følere og har fire par ben. Hode og forkropp er sammenvokst til et hodebryststykke eller forkropp (cephalothorax) forbundet med den uleddede bakkroppen (abdomen) ved en kort stilk (pedicel). I fremre del av hodebryststykket sitter åtte punktøyne (av og til seks), oftest i to rader.

Edderkoppenes angreps- og forsvarsvåpen er to kraftige, nedadrettede gripekjever (chelicerae) som ytterst har en bevegelig, spiss klo. Kloen er hul og forbundet med en giftkjertel. Bakenfor gripekjevene er underkjevene med skiveformet tyggeplate og flerleddede palper.

Med unntak av den planteetende arten Bagheera kiplingi, er alle kjente edderkopper rovdyr. Edderkopper opptar bare flytende næring, så de gnager i stykker byttets bløte deler, oppløser dem med spytt og opptar væsken ved hjelp av den muskuløse sugemagen. Midttarmen, «ringmagen», har flere blindsekker, så dyrene kan fylle seg med store mengder føde og utholde lengre faste.

Edderkoppenes åndedrettsorganer er av to slag: dels ånderør, trakeer; dels bladformede innbuktninger ordnet som bladene i en bok: boklunger (trakélunger). Åndedrettsorganene åpner seg på bakkroppens underside, men utformingen varierer innen de forskjellige gruppene av edderkopper.

Edderkoppnett

På bakkroppens bukside, nær spissen, sitter to-tre par spinnevorter. Fremre og bakre par er todelte, meget bevegelige og kan «pendle» over underlaget under spinningen. I spissen av vortene er tuber og tapper.

Edderkoppene har syv forskjellige typer spinnekjertler, og silketrådene kan være både tørre og klebrige. De er som et perlekjede med klebrige perledråper på en tråd. Hos en gruppe edderkopper finnes foran vortene et lite organ, cribellum, med flere tusen spinnetuber som avgir en blå tråd av utrolig finhet. Elektronmikroskopiske undersøkelser har vist at enkelttrådene har en tykkelse på 0,000 015 mm.

Ved hjelp av kamformede klør og spesielle hår på bena drar edderkoppene silken frem, tvinner og ordner trådene til forskjellig formål. Spinneevnen bruker de på forskjellig vis. Alle spinner sikringstråd når de beveger seg, men ikke alle lager fangnett. Mange spinner retrettspinn til bruk under hvile, hudskifte eller overvintring Eggene omgis med spinn, enten festet til underlaget, opphengt i en tråd eller edderkoppene bærer eggspinnet med seg.

Transport ved hjelp av tråd

I vind oppsøker mange edderkopper et høyt sted, vender hodet mot vinden og kaster ut tråd inntil denne fester seg etsteds lenger borte. Edderkoppene kan på denne måten lage bro over små kløfter, vannløp og lignende. På samme måte spinner mange edderkopper, særlig unge, en flygetråd: Når tråden er så lang at den bærer dyret i vinden, slipper det taket i underlaget og kan føres langt av sted.

Ulike typer

Edderkoppenes fangnett er av forskjellige typer: volumspinn, teppespinn, traktspinn og hjulspinn.

Limsnørespinn er en spesiell type av volumspinn, hvorfra rekker av tråder går ned til marken. Trådene er bare klebrige nederst, hvor de lett brytes av. Hvis krypende smådyr festner til limtråden, trekker edderkoppen byttet opp i nettet som en fisker trekker inn snøret.

Andre edderkopper kaster slynger av klebrig spinn over byttet for å fange det, mens korsedderkoppen pakker byttet som er fanget i nettet inn i et stramt silkespinn. Noen edderkopper graver ganger i jorden og kler dem innvendig med silke. Flere fugleedderkopper og andre arter forsyner også utgangen med et hengslet lokk. Vannedderkoppene lager et horisontalt teppespinn mellom planter nede i vannet og bringer luft ned under teppet så dette danner en dykkerklokke.

Formering

Edderkopphannen bruker palpens oppsvulmede, hule endeledd som paringslem. Den lager først et lite sædspinn, avsetter sæden på det og fyller derpå palpen med sæd. Noen bruker bare én palpe, andre begge.

Edderkopphannen er gjerne mindre enn hunnen, og det hender hunnen fortærer gemalen etter paringen. Hannen er meget forsiktig når den nærmer seg en hunn, ofte prøver den om hun er villig ved å riste i nettet hennes på en bestemt måte. Hos andre edderkopper forekommer spesielle paringsdanser. Noen edderkopper har dverghanner som gjerne sitter på hunnen og er mindre utsatt for angrep fra andre dyr.

Økologi

Etter et overslag finnes det ca. 180 000–600 000 edderkopper per dekar vanlig gressmark i England, og trolig spiser de da flere insekter enn alle landets fugler til sammen. Selv om masser av edderkopper fortæres av fugler, spissmus og andre dyr, spiller sikkert de overlevende en større rolle i naturen enn alminnelig antatt.

Gift

Edderkoppenes gift er dødelig for insekter og andre smådyr. Alvorlig giftvirkning hos mennesker er sjelden på våre breddegrader. Beryktet er noen sørlige arter i slekten Latrodectus: karakurten (Sør-Russland), malmignatten (middelhavsområdet), sort enke (Nord-Amerika), foruten diverse tropiske arter. I Nord- og Sør-Amerika finnes flere arter i slekten Loxosceles, blant annet Loxoceles reclusa. De lever tett innpå mennesker og er kjent for sine giftige bitt.

Kulturhistorie

I de fleste samfunn vekker edderkoppen en viss avsky og engstelse. Den sterkeste formen er araknofobi, redsel for edderkopper.

Opp gjennom historien har edderkoppen blitt tillagt en rekke egenskaper og symbolske betydninger. For de gamle grekerne var edderkoppen attributt til Athene, som den som vever verden, og til de tre gudinnene moirene som spinner skjebnen. For romerne skal edderkoppen ha stått for skarpsinn, hell og lykke. Innen kristendommen har edderkoppen symbolisert djevelen som fanger synderne i sitt garn.

Systematisk oversikt

Følgende familier er påvist i Norge:

Famillie Navn i dagligtale
Agelenidae Traktedderkopper
Amaurobiidae Vinduedderkopper
Anyphaenidae Summeedderkopper
Araneidae Hjulspinnere
Chiracanthiidae Sabeledderkopper
Clubionidae Sekkeedderkopper
Corinnidae Tremoseedderkopper
Cybaeidae
Dictynidae Ullspinnedderkopper
Gnaphosidae Flatbukedderkopper
Hahniidae Rekkevevere
Linyphiidae Mattevevere og dvergedderkopper
Liocranidae Nattjegeredderkopper
Lycosidae Ulveedderkopper
Mimetidae Kannibaledderkopper
Miturgidae Katteedderkopper
Nesticidae Grotteedderkopper
Oecobiidae
Oonopidae Danseedderkopper
Oxyopidae Gaupeedderkopper
Philodromidae Trespringere
Pholcidae Langbeinedderkopper
Phrurolithidae Kvikkjegere
Pisauridae Rovedderkopper
Salticidae Hoppeedderkopper
Segestriidae Hoggormedderkopper
Sparassidae Jegeredderkopper
Tetragnathidae Kjeveedderkopper
Theridiidae Kamfotedderkopper
Theridiosomatidae Strålenettedderkopper
Thomisidae Krabbeedderkopper
Titanoecidae Prikkete steinedderkopper
Uloboridae Trekantspinnere
Zoridae
Zoropsidae

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Arthropoda leddyr
Klasse Arachnida kongrodyr, edderkoppdyr
Orden Araneae edderkopper

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Artsdatabanken-ID
42
GBIF-ID
1496

Kommentarer (2)

skrev Vegard Bakke Bjerkevik

"Philodromidae - Trespinnere". Det skal vel vere trespringere?

Helsing Vegard

svarte Guro Djupvik

Hei, Vegard.
Du har helt rett, tusen takk for at du gjorde oss oppmerksomme på denne feilen. Jeg har rettet opp.
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg