Dykkerklokke er en innretning som ved dypdykking brukes til transport av dykkere mellom et trykkammer på overflatefartøy og arbeidssted på havbunnen, slik at dykkerne kan være på samme trykk. Dermed kan dykkerne oppholde seg på en såkalt bodybde når de hviler.
En moderne dykkerklokke har både bunndør for utslusing og sidedør for tilkopling til trykkkammeret. Diameteren på bunndøren er i Norge satt til 80 cm etter regelverksendring i 1991. Det ble samtidig innført krav om ståhøyde og minimum innvendige volum i dykkerklokken på 4,5 m³for to dykkere pluss 1,5 m³for hver ekstra dykker. Under dykkerklokken er det vanligvis montert en plattform med leider for entring via bunndøren.
På de daglige øktene i dykkerklokken økes trykket noe slik at dykkeren kan nå de arbeidsoppgaver som er planlagt på sjøbunnen. I Norge kan en slik arbeidsøkt vare i inntil 14 dager med daglige opphold på inntil 8 timer i dykkerklokken med arbeid i vannet. På slike oppdrag kan det være opptil tre dykkere i dykkerklokken som bytter på oppgavene å være klokkemann eller dykker i sjø.
Såkalte undervannshabitater er en form for dykkerklokke som blant annet brukes ved sveising av rørledninger. Et undervannshabitat har sin egen forsyning og styring fra overflaten og dykkerne kan entre via en egen tilkopling for dykkerklokken (tørr metode), eller de svømmer ut av dykkerklokken og entrer habitatet via en egen våtinngang.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.