Tysklands generalstabssjef, generalfeltmarskalk Paul von Hindenburg, forklarte feilaktig ved underkomiteens høring 18. november 1919 at den britiske generalen Frederick Maurice hadde sagt til ham: «Den tyske armé har blitt dolket bakfra.» Etter at krigen var over, beholdt Hindenburg sin høye aktelse i allmennheten og bidro dermed sterkt til at dolkestøt-metaforen kom i vanlig bruk. Også Hindenburgs nestkommanderende under krigen, general Erich Ludendorff, la hovedskylden for krigstapet på en indre fiende fremfor på det tyske militæret. Hindenburg og Ludendorff gjorde seg til talsmenn for dolkestøtmyten, i likhet med andre toneangivende tyske militære ledere, enda det var de to som opprinnelig hadde anmodet keiser Wilhelm 2 om å søke våpenstillstand, seks uker før denne kom i stand.
I det offentlige rom fikk påstandene om dolkestøtet først og fremst funksjon som partipolitisk virkemiddel for å mobilisere den nasjonalistiske velgermassen og splitte sosialistene. Det konservative høyre og det radikale høyre gjorde felles sak og frontet dolkestøtlegenden, i det som også ble et angrep på den nyopprettede republikkens legitimitet. Flere forskjellige versjoner av dolkestøtlegenden vokste frem. I noen versjoner ble den samlede politiske venstresiden beskyldt for å ha medvirket til hærens sammenbrudd, mens andre versjoner la skylden på den ytterste venstrefløyen.
Også mer moderate versjoner av dolkestøt-tesen ble lansert. En del moderate politikere trakk linjer fra generalstreiken i mars 1918 og revolusjonen som startet i november det året. De argumenterte for at disse hendelsene ledet til den påfølgende oppsmuldringen av hæren, med den følgen at Tyskland ikke disponerte en troverdig forsvarsstyrke mens fredsforhandlingene i Versailles pågikk. Hadde det motsatte vært tilfelle, lød argumentet, kunne de allierte ha blitt beveget til å godta fredsbetingelser som var mindre ugunstige for Tyskland. Generalløytnant og militærhistoriker Hermann von Kuhl mente at krigsnederlaget skyldtes en kombinasjon av de alliertes militære overlegenhet og demoraliseringen av egne hærstyrker gjennom hjemlig revolusjonær agitasjonsvirksomhet. Slik han vurderte det, burde dessuten den tyske hæren ha falt tilbake til en sterkere forsvarslinje, hvor den kunne ha holdt stand og dermed gitt Tyskland en bedre forhandlingsposisjon foran en våpenstillstandsavtale.
Aktører innenfor den antisemittiske bevegelsen, samt den høyreradikale avisen Deutsche Zeitung, fremmet den mest radikale versjonen av dolkestøtlegenden, der krigsnederlaget ble koblet til en jødisk konspirasjon.
Dolkestøtlegenden ble et tilbakevendende tema i den politiske debatten i Tyskland, og den hadde særlig sprengkraft i årene 1919–1920 og 1924–1925. Underkomiteen la i 1925 frem sin utredning, bestående av en flertallsinnstilling og to mindretallsinnstillinger. På grunnlag av dette materialet konkluderte den tyske riksdagens flertall med at Tysklands krigsnederlag skyldtes et kompleks av årsaker og at skyld ikke burde rettes mot noe konkret hold. Etter Hindenburgs innsettelse som president i 1925, og med overgangen til mer stabile samfunnsforhold, gled dolkestøtlegenden i bakgrunnen som politisk faktor. Innen tre år hadde den forsvunnet helt fra dagsordenen til alle politiske partier bortsett fra NSDAP.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.