Diaspora, opprinnelig en betegnelse på jødenes spredning blant andre nasjoner og på jødiske samfunn utenfor Eretz Israel (landet Israel). Diasporaen var et resultat av deportasjoner og flukt, men også av frivillig utvandring til allerede eksisterende jødiske samfunn.
Betegnelsen diaspora ble brukt allerede i den første jødiske oversettelsen av Den hebraiske bibelen (Det gamle testamentet) til gresk (Septuaginta), som ble utført i Alexandria i Egypt fra 200-tallet fvt.
Jødisk tradisjon skiller mellom det babylonske eksil (586–538 fvt.), og eksilet som fulgte Jerusalems fall i år 70 evt., men begge har hatt stor betydning for jødedommens utvikling, både teologisk og når det gjelder ritualer og praksis.
I moderne språkbruk kan diaspora også betegne andre religiøse eller nasjonale minoriteter som lever i fremmede omgivelser.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.