Kirkemaleri fra en armensk kirke i Jerusalem.
Kirkemaleri fra en armensk kirke i Jerusalem.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Feiring av den indiske festen divali i New York.
Feiring av den indiske festen divali i New York.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Diaspora er opprinnelig en betegnelse på jødenes spredning blant andre nasjoner, men brukes i dag også om andre folkegrupper som bor fjernt fra sine opprinnelige hjemland, holder sammen og pleier sin opprinnelige kultur. Betegnelsen diaspora brukes både om stedet «i diasporaen» og om folkegruppen det gjelder.

Faktaboks

Uttale
diˈaspora
Etymologi
av gresk ‘spredning’

Begrepet knyttes til en forestilling om, oftest ufrivillig, å leve i et fremmed land, og med en drøm om en gang å vende tilbake til opprinnelseslandet. Å beholde mest mulig av sin opprinnelige kultur var/er derfor viktig.

Diasporasamfunn

Slike diasporasamfunn har omfattet mange folkegrupper, helt fra antikken og frem til i dag. Noen er mer kjent enn andre. Mange armenere forlot Armenia for mer enn tusen år siden, mange flyktet også under folkemordet på armenerne i årene 1915–1920. Armenske diasporasamfunn finnes i dag i mange verdensdeler. Grekerne ble fordrevet fra Lilleasia på 1400-tallet, etter de tyrkiske osmanernes erobring av de tidligere greske områdene. Mange senere kriger har ført til at det nå finnes greske diaporasamfunn i mange land. Romfolket, hvis opprinnelse er uklar, lever spredt i hele Europa, men ønsker å beholde sin egen kultur. Slavehandelen der mennesker fra Afrika sør for Sahara ble transportert til Amerika som slaver, er bakgrunnen for den afroamerikanske kulturen.

Dekoloniseringen etter andre verdenskrig har ført til store folkeforflytninger, og et stort antall mennesker fra asiatiske og afrikanske land og de karibiske øyene bor nå i Storbritannia og andre land i Europa. Krig og fattigdom har i de senere tiår ført til store folkeforflytninger. Mange organiserer seg i ulike typer diasporasamfunn der de pleier sitt eget språk og sin opprinnelige kultur.

Moderne kommunikasjon gjør det lettere å holde kontakt med det opprinnelige hjemlandet, gjennom fjernsynssendinger, telefon, internett og reiser. Opprinnelseslandene er i dag også ofte interesserte i å styrke kontakten med diasporasamfunnene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg