Hva som kan kalles verdens første videospill forutsetter at man har klart definert hva videospill betyr. Ikke alle dataspill er videospill. De fleste dataspillhistorikere er enige om at det viktigste kravet for at et dataspill skal kunne kalles et videospill, er at inndata fra spilleren direkte påvirker hvordan spillets utdata gjengis på en skjerm. Alvy Ray Smith publiserte en artikkel i 2015 («The Dawn of Digital Light») der han undersøkte opphavet til datagenererte digitale bilder. Han framholder, som flere andre, at det aller første videospillet ble skapt av Christopher Strachey i 1951. Spillet kjørte på en Ferranti Mark I, og lot akademikere spille et enkelt damspill.
De første kommersielle dataspillene var spilleautomater, gjerne plassert i barer eller fornøyelsesparker. Pong, et stilisert bordtennis-spill som to personer kunne spille mot hverandre, var det første med noen kommersiell suksess. Spillet ble lansert i 1972 av nystartede Atari, og ble i 1975 gitt ut som den første elektroniske spillmaskinen beregnet for hjemmebruk. Maskinen bestod av en konsoll med to styrespaker som ble koblet til fjernsynsapparatet, og ble en salgssuksess.
Rundt 1980 kom de første hjemmedatamaskinene på markedet, noe som førte til et voldsomt oppsving i markedet for dataspill. Atari og Commodore, og noe senere Apple, var blant de fremste produsentene. Omtrent samtidig begynte Nintendo å produsere de første håndholdte dataspillene, Game & Watch, som var små og billige og også ble svært populære.
Nintendo ble en av de dominerende aktørene på markedet for dataspill med spillmaskinen Nintendo Entertainment System (NES), først lansert Family Computer (populært «Famicom») i Japan i 1983, deretter med det nye navnet i USA 1985. Super Mario Brothers var et av spillene som var med på å gjøre Nintendo til markedsledende innen spillkonsoller, en posisjon som ikke ble truet før Sony lanserte sin PlayStation i 1994. Sony hadde stor suksess med både den originale PlayStation og oppfølgeren PlayStation 2. I 2001 lanserte også Microsoft sin Xbox som nok et konsollalternativ, navngitt etter det underliggende maskinvaregrensesnittet DirectX. Siden den gang har det vært hjemmekonsollene til Nintendo, Sony og Microsoft som har dominert konsollmarkedet.
Både på spillkonsollene og på hjemmedatamaskinene har dataspill økt voldsomt i popularitet siden 1990-tallet, med tilhørende vekst i bransjens omsetning. Activision alene kunne melde om en omsetning på 2,28 milliarder dollar kun i første kvartal av 2021, konsollmarkedet omsatte for over 45 milliarder dollar i 2020, og industrien som helhet var forventet å omsette for 175,8 milliarder dollar i 2021 og å krysse 200 milliarder dollar innen 2023. I takt med at bransjen har blitt større, karakteriseres også dagens spillbransje av at typen spill som utgis varierer voldsomt, både når det gjelder omfang og innhold. På 2000-tallet ble det stadig mer populært for mindre grupper eller enkeltpersoner å utvikle dataspill alene; den såkalte «indiespillbølgen» innebar en voldsom vekst i spill som hadde et betydelig mindre budsjett sammenlignet med det som var vanlig for større, konvensjonelle spillutviklere. Spill som Everyday Shooter (2007) og Braid (2008) kan ses på som tidlige eksempler på denne trenden, som fortsatt står sterkt i dag. Slike spill inneholder ofte kreative spillmekanikker og alternative temaer, som også har vært med på å påvirke større utviklere.
Også nettbaserte dataspill har preget spillkulturen de siste tiårene. Spill som Counter-Strike, World of Warcraft, League of Legends, Minecraft og Fortnite er eksempler på spill som har samlet millioner av spillere over nett. Slike nettbaserte spill har ofte både kompetitive og samarbeidsorienterte elementer. Noen av disse er blitt til såkalte e-sporter, altså spill det konkurreres i profesjonelt, og e-sport forventes å omsette for 1,5 milliarder dollar i 2022.
Spill- og filmindustrien har også hatt sterk gjensidig påvirkning på hverandre i mange år. Dataspill basert på populære filmer har lenge vært et viktig segment av markedet. Før var det særlig vanlig at slike dataspill ble lansert samtidig med filmen, for å utnytte markedsføringen maksimalt. I dag er det imidlertid også vanlig å ha dataspill som er mer løst basert på filmunivers, uten å være direkte knyttet til handlingen i filmen eller filmene som det ble tatt utgangspunkt i. Samtidig har det også vært tydelig at påvirkningen har gått den andre veien; det er blitt produsert flere filmer basert på populære dataspill, inkludert flere filmer basert på Tomb Raider- og Final Fantasy-universet, og TV-serier basert på spillene The Witcher og The Last of Us. I tillegg har også flere filmer tatt inspirasjon fra spillkultur eller spillmekanikker mer generelt, som er tydelig i filmer som Tron og Rive-Rolf.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.