Bjørkebarken er rik på garvesyre og brukes derfor til garving. Det ytre barklaget, neveren, brukes til taktekking. Løv og kvist ble tidligere brukt til krøtterfôr. I eldre tid laget man enkelte steder «bjørkolje» av neveren til bruk mot sykdommer på dyr. Folk trodde også at bjørk hadde magisk virkning i seg selv, som når de pisket byttinger med bjørkeris eller slo i jorden med bjørkekvister for å drive bort skadeinsekter eller trollskap.
I tidligere tider ble bjørkekvister med løv i noen grad brukt som vinterfôr til husdyra.
Kvister med bjørkeløv har frisk duft, og har vært brukt i forbindelse med ulike arrangementer som barnedåp, bryllup og andre festlige lag. Tradisjonen med bruk av bjørkeløv praktiseres fremdeles, ikke minst i forbindelse med pynting til 17. mai.
Bjørkekvister med løv har vært brukt av fiskere ved at man legger dem i fiskeveska sammen med fisken. Tradisjonelt har man ment at fisken da holder seg bedre.
Tynne bjørkerøtter fra bjørk, såkalte tæger, har nordmenn over svært lange perioder benyttet til å lage blant annet kurver. Bjørkerøttene høstes på steder der de er relativt lette å få tak i, eksempelvis jordsmonn med mye torv eller grus. De tynne røttene flettes så til flere forskjellige husflidsprodukter.
Bjørkevirke som ligger utsatt til for væte, blir raskt angrepet av råtesopp. Et uttrykk for dette er at «bjørka surner». Råtesoppene bidrar til både struktur- og fargeforandringer. Disse forandringene kan være svært dekorative på husflidsprodukter som boller og fat. Produsenter av slike produkter lar derfor bjørkevirke ligge ute i naturen noen år, for så å lage flotte husflidsprodukter med de ønskede sjatteringene som følge av råtesopp.
Bjørkeblader har også vært brukt som råstoff for te. Om våren har bladene størst konsentrasjon av smaks- og næringsstoffer.
Når sevja stiger i bjørketrærne om våren, kan man samle den opp som «bjørkesaft» ved å kutte av en gren og tre den på en flaske for oppsamling.
Kommentarer (6)
skrev Janne Horn Erath
Bør ikke den øverste og sentrale illustrasjonen vise bjørk og ikke hengebjørk? Det står både "Bjørk" og "hengebjørk" ved illustrasjonen. Men dere har jo delt inn bjørk og hengebjørk i to ulike artikler. Da bør vel hovedillustrasjonen til bjørk være en bjørk, og ikke en hengebjørk?
svarte Guro Djupvik
Hei Janne,
Artikkelen handler om familien bjørk, hvorav hengebjørk er en av tre som finnes i Norge, så det er ikke feil med det som eksempel. Vi takker likevel for innspillet og flytter opp litt flere bilder av andre typer bjørk lenger opp, slik at man kan se mangfoldet.
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen
skrev Janne Horn Erath
Da bør vel artikkelen hete "bjørkefamilien"? Det står imidlertid "bjørkeslekta" i brødteksten. Og "bjørk" omtales som en art i brødteksten. Det er lurt å holde seg til artsdatabankens terminologi og navngiving. Ellers blir det lett forvirring.
svarte John Magne Grindeland
Svar under.
skrev John Magne Grindeland
Hei, og takk for tilbakemelding. Denne artikkelen handler om bjørkeslekta som det står i første setning. Her er det også henvisning til artikkelen om bjørkefamilien. Det kunne vært et alternativ at artikkelen het bjørkeslekta, men for mange brukere av SNL er trolig ikke planteslekter noe man har et forhold til. Et søk eller oppslag på «bjørk» vil havne på denne artikkelen og man vil kunne finne veien til artikler om de ulike bjørkeartene i Norge.
Norsk navn på Betula pubescens har vært en kilde til mye diskusjon og ulike praksiser blant floraforfattere og andre. I en lang periode ble B. pubescens kalt «vanlig bjørk» og da kunne bjørk brukes som navn på slekta. I seinere tid har man kommet til at man vil unngå å bruke «vanlig» som del av artsnavn på norske planter (bruken opprettholdes av ADB på underartsnivå). Og dermed er bjørk nå navnet på arten B. pubescens. Hvis dette framstår som tvetydig så er det nok lite å gjøre med; ordet bjørk brukes om både (vanlig) bjørk og på alle bjørker (dvs. slekta), jfr NAOB-artikkel om bjørk. Lignende forhold har vi hos lind og delvis hos lønn, ask, or og andre.
skrev Janne Horn Erath
Et søk på ordet bjørk vil også returnere "bjørkeslekta". Så de som søker på bjørk vil også tilbys denne siden. Jeg ble forvirret motsatt vei, da jeg trodde at jeg hadde søkt opp arten "Bjørk", og havnet på denne siden...
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.