På 1500- og 1600-tallet ble begrepet «antropologi» brukt som en fellesbetegnelse for anatomi og fysiologi. Et eksempel er den tyske legen og teologen Magnus Hundts verk Anthropologium de hominis dignitate fra 1501. Utover 1600-tallet utkom det imidlertid en rekke bøker hvor antropologibegrepet begynte å romme en videre betydning i etnografisk forstand.
Etter hvert som de europeiske stormaktene etablerte kolonier, og gjennom opplysningstiden på 1700-tallet, oppsto det en interesse for andre etniske grupper og kulturer. På 1800-tallet utviklet antropologien seg til å bli en egen vitenskap hvor man forsøkte å beskrive og forklare mangfoldet av de forskjellige mennesketypene og folkeslagene, deres utseende, skikker, trosforestillinger, språk og samfunnsformer. Antropologien ble dermed en generaliserende, halvt humanistisk vitenskap med forankring i naturhistorisk tradisjon.
Tidlig forskning omhandlet gjerne fenotypiske forskjeller mellom befolkninger. Dette var uttrykt i statistiske formler for hodeform, hudpigmenter, hårfarge og hårstruktur. Slik forskning bygget på nå utdaterte forestillinger om avgrensbare raser med skallemåling som indikator, noe som gradvis har blitt utsatt for vitenskapelig kritikk.
Etter andre verdenskrig tok sentrale forskere innen biologisk antropologi et oppgjør med problematiske forestillinger om rase som fysiske typer, mentale tilstander og geografisk utbredelse. UNESCO-erklæringen om «raser» fra 1950 er et eksempel på dette.
Siden 1950-årene, med introduksjonen av new physical anthropology ('den nye fysiske antropologien'), har antropologene internasjonalt gått bort fra klassifisering, skallemåling og inndeling av menneskeheten i rasetyper. De har i større grad vendt seg i retning mot evolusjonsteorier, genetikk og paleopatologi.
Biologiske antropologer har også blitt viktige og nødvendige medhjelpere i politiets og arkeologenes arbeid med undersøkelser av menneskelige levninger. Fremskrittene som er gjort innen utviklingen av DNA og radiokarbondatering har gitt fagfolkene en ny og sikrere forståelse av menneskets variasjoner, både i nåtid og fortid.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.