Bildeformat er en samlebetegnelse på filformater for lagring av digitale bilder (både foto og grafikk).

Det skilles mellom to hovedtyper av bildeformater: punktformat (punktgrafikk) og vektorformat (vektorgrafikk). I tillegg har de ulike bildeformatene forskjellige egenskaper med tanke på kvalitetstap, kompresjon og lisens. Vanlige bildeformater for lagring av foto er JPEG og TIF. Vanlige formater for grafikk er GIF og PNG. Hvilket bildeformat det er snakk om, angis som regel i form av endelsen til slutt i filnavnet, men kan også finnes ved å se på innholdet i filen.

Typer bildeformater

Det finnes to hovedtyper bildeformater: punktformater (rastergrafikk, punktgrafikk) og vektorformater (vektorgrafikk):

  • Punktformat, som vil si at bildet lagres som et gitt antall punkter med hver sin farge (se piksel). Dette formatet egner seg best for fotografiske bilder og komplisert tegnet grafikk.
  • Vektorformat, som vil si at bildet lagres som en matematisk definert modell i to eller tre dimensjoner. Dette formatet egner seg for tegnede illustrasjoner, slik som logoer.

Det er mulig å konvertere mellom disse to hovedtypene av bildeformater, men det vil gå på bekostning av kvalitet. Vektorgrafikk har en fordel ved at det tar liten lagringsplass og at det kan skaleres uten tap av kvalitet.

Ettersom det er uendelig mange detaljer i motivet et fotografisk bilde er tatt av, må en slik digital representasjon miste noe informasjon. For å begrense filstørrelsen ytterligere, uten å tape for mye kvalitet, benytter man matematiske kompresjonsmetoder som innarbeides i filformatet.

Filformater

På tross av et stort antall tilgjengelige formater, er det noen få som peker seg ut som de vanligste i bruk.

For fotografiske bilder:

  • JPEG (.jpg, .jpeg)
  • TIF (.tif, .tiff)
  • RAW (.raw, .cr2)
  • BMP (.bmp)
  • WebP (.webp)

For tegninger og grafikk:

For vektorgrafikk:

  • SVG (.svg)
  • EPS (.esp)
  • PDF (.pdf)
  • AI (.ai)

Bildeformater og nettsider

Til bruk på nettsider er JPEG, GIF, PNG og SVG så godt som enerådende i dag, og støttes av de aller fleste nettlesere. Bruk av WebP-formatet øker, men står fortsatt for en liten andel av grafikken på nett. GIF har hatt en nedadgående trend etter innføringen av PNG.

Proprietære bildeformater

Bildebehandlingsprogrammer har ofte sine egne proprietære bildeformater, men støtter også eksport til de mer vanlige formatene for utveksling. Formatene til bildebehandlingsprogrammene inneholder ofte mye metainformasjon som omhandler redigeringen. Et eksempel er Adobe Photoshop med sitt PSD-format.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg