Aylluen har hele tiden vært grunnenheten i det andinske jordbrukssamfunnet, blant aymara så vel som hos quechua-talende folk. Den består av en gruppe storfamilier som sammen forvalter tilgangen til ressurser som jord, vann, beiteland og handelsforbindelser, samt en forestilling om et felles opphav (paqarina). Forvaltningen skjer i et felleskap hvor alle tar sin tørn i å utføre oppgavene som må gjøres for å sikre aylluens videre eksistens. Det handler om å dyrke jord og passe husdyr så vel som å ofre til maktene og rette opp ubalanser i en omskiftelig verden. Naturen, fra de øverste toppene (apu) til grunnen hvor man bygger hus og innhengning, og ikke minst alle topografiske særegenheter og hellige steder (wak’a), er vitale bestanddeler i den verdenen (pacha) mennesker blir til i.
Livet i aylluen er basert på prinsipper om dualitet, komplementaritet og resiprositet mellom hushold, kjønn og aldersgrupper. Dessuten er den alltid delt i to halvdeler (moietyer); en øvre og en nedre, hvor den øvre gjerne har mest prestisje. Ofte har aylluen også to ledere, én for hver halvdel. Lederne overvåker arbeidsutveksling mellom husholdene (ayni), dømmer i indre strider slik at harmonien opprettholdes, og representerer aylluen utad, for eksempel ved å rekruttere arbeidskraft til eksterne autoriteter (mit’a). Ordet for leder er mallku, som også kan vise til mumier av fortidige ledere. Kvinner adopteres av mannens ayllu når hun gifter seg ut av den, men beholder arverett i den hun kom fra. Barna blir medlemmer av farens ayllu, men kan adopteres inn i andre.
Ideelt er aylluen selvforsynt. Poteter og quinoa kan dyrkes på høysletten (med fotplog), mens koka, bomull og mais må hentes fra lavereliggende strøk, fra områder som kan tilhøre samme ayllu. Lamahold gir aylluen både ull og transportmidler. Koka anses som nødvendig i alle ritualer og som lindring mot ubehaget som følger av den ekstreme høyden og kulden.
Ideene om komplementære halvdeler kan reproduseres på høyere nivåer ved å betrakte tilgrensende aylluer (og aylluer av kolonister fra en «moder-ayllu») som deler av større aylluer. Aymara-rikene besto av slike komplementære samlinger av aylluer. Moderne aymara-organisasjonsbygging tar ofte utgangspunkt i slik ideologi om å bevare harmoni gjennom forening av halvdeler på ulike nivåer.
Fra småkongetiden stammer de såkalte chullpa, opptil 20 meter høye steintårn som tjente som mausoleer for de mektigste lederne og deres aylluer. Disse finnes over hele høysletten. Med inkorporeringen i Inkariket ble aymara-kongedømmene til provinser i Tawantinsuyu og kongene til satraper under Cuzco. Inkaene kalte områdene rundt Titicaca og videre sørøstover i sitt imperium for kollasuyu, «kollaenes del av verden», da de refererte til aymaratalende aylluer som kolla-folk. Mange aylluer ved Titicacasjøen og på høysletten (i dag kalt collao, eller kullaw på aymara), talte imidlertid quechua, deriblant de aylluene som inkaen tvangsflyttet til områder som nå ligger i Argentina og Chile. Argentinske quechuaer kaller seg selv kolla.
Kommentarer (2)
skrev Olav Olsen
Det stemmer vel neppe at aymara og quechua er språklig beslektet. Det er vel rett som det står under quechua at det hører til en egen språkfamilie
svarte Stener Ekern
Hei Olav Olsen,
Det har du rett i. Jeg skal rette på dette når jeg kommer dit på gjørelisten! Jeg tror de fleste lingvister mener likhetene har mer med naboskap enn avstamning å gjøre. Takk for observasjonen,
Stener
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.