Anime er den japanske animasjonsfilmtradisjonen. Anime sees i dag både i film, reklame, video- og dataspill og på TV og internett. Betegnelsen dukket opp rundt midten av 1900-tallet.
Faktaboks
- Etymologi
-
via japansk, fra fransk (dessin) animé 'animert (tegning)'; jf. animere
- Også kjent som
-
senga (strektegninger) eller kuga (flippe-bilder/flippbok-bilder), dekubō shin gachō (rampete nye bilder) og chamebō-zu (lekende bilder), manga-eiga (tegneseriefilm) og dōga (bilder som beveger seg).
I vid forstand brukes betegnelsen anime om all animasjonsfilm fra Japan. I smalere forstand brukes anime om den tegnefilmkunsten som har vært i utvikling i Japan siden 1960-tallet. Denne har tegneseriesjangeren manga som stilistisk utgangspunkt og kjennetegnes blant annet ved rollefigurenes store øyne, små neser og tydelige emosjoner, og en kommersiell produksjonsmodell med opphav i TV-bransjen.
Ettersom mange animasjonsfilmer gikk tapt grunnet naturkatastrofer og andre verdenskrig, er det utfordrende å finne et helt sikkert årstall for når den første japanske animasjonsfilmen kom ut, men vi vet at japansk animasjonshistorie går helt tilbake til tidlig på 1900-tallet. Med en bredere definisjon av anime vil historien derfor være mye eldre. En bred definisjon av anime vil også omfavne flere andre animasjonsteknikker enn tegnefilm, som dataanimasjon, dukkefilm og mye annet.
I dagligtalen er det imidlertid vanligst å bruke begrepet anime i den smalere betydningen, det vil si spesifikt for å beskrive japansk tegnefilm fra rundt midten av forrige århundre og frem til i dag, med særegne estetiske kjennetegn.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.