Faktaboks

Vidal Sassoon
Uttale
səsˈu:n
Født
1928, Hammersmith, London, England
Død
9. mai 2012, Bel Air, Los Angeles, California, USA
Vidal Sassoon
Vidal Sassoon, omgitt av modeller som viser ulike nye frisyrer i 1976.
Vidal Sassoon
Av /NTB.

Vidal Sassoon var en engelsk frisør og forretningsmann som revolusjonerte hårmotene på 1960-tallet. Han bygget seg et kjent navn gjennom profilerte kunder i mote, film og musikk. Sassoon er særlig kjent for å ha utviklet innovative klippeteknikker, som gjorde at frisyrene holdt seg fine underveis mens håret vokste ut igjen. Hans praktiske og hverdagselegante klipper med geometriske og ofte asymmetriske linjer ble en massiv hit i «the swinging sixties» i London, og ble popularisert gjennom signaturklippen til klesdesigneren Mary Quant, skuespilleren Jane Fonda og fotomodeller som Twiggy, Grace Coddington og Peggy Moffitt.

Han beholdt sin unike posisjon i populærkulturen til langt ut på 70-tallet. Fra 80-tallet og utover levde han godt på navnet sitt, og på salget av et forretningsimperium som blant annet bestod av frisørsalonger, opplæringsakademier og hårprodukter. Hårmoter inspirert av Sassoon dukker fremdeles med jevne mellomrom opp i motebildet. Hans entreprenørånd og markedsføringstalent har vært til etterfølgelse for generasjoner med hårstylister.

Oppvekst

Vidal Sassoon ble født av jødiske foreldre, og bodde til å begynne med i Shepherd's Bush i London. Moren var fra Ukraina og faren gresk. Faren forlot moren under «den store depresjonen». Alenemoren Betty fikk økonomiske utfordringer, og Vidal og hans yngre bror ble kasteball mellom familiemedlemmer og barnehjem. Allerede som fireåring hadde moren en visjon om at sønnen skulle bli en kjent hårstylist, og så snart han var gammel nok, skaffet hun unge Vidal en assistentplass hos frisøren Adolf Cochen.

Vidal ville egentlig bli arkitekt, men føyet seg etter morens ønsker, og skaffet seg en lærlingejobb hos Storbritannnias første TV-frisør, Raymond Bessone, også kjent som «Mr. Teasy-Weasy». Han var blant annet kjent for at skuespilleren Diana Doors i 1956 fløy ham over til USA for en vask og legg til en pris av 2500 pund – en sum som du den gang kunne kjøpe et lite hus for. Det er rimelig å anta at Vidal Sassoon plukket med seg et og annet markedføringstriks fra Bessone. Sassoons interesse og teft for arkitektur kan tydelig spores i hans avanserte tekniske frisyrer med tredimensjonale effekter.

Tidlig karriere

Vidal Sassoon åpnet sin første frisørsalong under eget navn i Bond Street i London i 1954. Brudd på de høye kravene han stilte til seg selv og andre, inkludert plettfritt utseende og skinnende blanke sko, skal med jevne mellomrom ha først til voldsomme sinneutbrudd i salongen. Ved et tilfelle skal han ha i affekt ha kastet en saks opp i luften, så den satt fast i taket. Han kunne også finne på plutselig å storme ut av salongen og bli borte i dagevis.

På 1960-tallet ble han kjent for å ha fornyet 20-tallets frisyrer, som eksemplifisert av bob-frisyren til skuespiller Jeanette Scott i 1963. Den kortklipte pixie-frisyren til Mia Farrow i Rosemarys Baby i 1968 er et annet eksempel som gjerne trekkes frem, skjønt Mia Farrow skal ha påstått at hun klippet seg selv med neglesaks og at Vidal ble kreditert for PR-verdiens skyld. Den bustete pixie-klippen med pannelugg som Sassoon skapte for Goldie Hawn i 1969 i filmen Cactus ga henne umiddelbar stjernestatus. Frisyren har mye til felles med dagens mullet, og er avledet fra skinhead-jentenes signaturfrisyrer.

Høyden av karrieren

Vidal Sassoon var på høyden av karrieren fra 1960 til midten av 1970-tallet, i en periode der London var et episenter for trender innenfor hår, mote og musikk. En av de mest uforglemmelige frisyrene han skapte var rotpermanenten og klippen til skuespilleren Nancy Kwan, som kun gikk under navnet «The Nancy Kwan». Da den franske designeren Emanuel Ungaro i 1966 leide inn Sassoon til å fornye imaget sitt, lot Vidal seg inspirere av 1920-tallsstjernen Clara Bow. Og da Roman Polanski skulle promotere Rosemary's Baby i 1968, betalte han Vidal Sassoon 5 000 dollar (rundt 400 000 kroner i 2021-penger) for å komme fra London til Hollywood for å stusse litt på Mia Farrows neglesaks-frisyre.

Tidlig på 1970-tallet flyttet Vidal Sassoon fra London til Los Angeles, og i 1971 forfremmet han sin høyre hånd, Roger Thompson, til kunstnerisk leder for konsernet. I 1973 lanserte de den første hårpleieserien fra Vidal Sassoon. I 1982 solgte Sassoon produkter for 110 millioner dollar, hvorav 80 prosent av inntektene kom fra USA. I 1984 ble kjeden solgt til Procter & Gamble. Sassoon fortsatte som konsulent for kjeden frem til midten av 1990-tallet. Innen 2004 hadde han helt og holdent trukket seg ut av driften av konsernet, og viet i stedet sin tid til filantropi og noen spredte TV-opptredener.

Hedret av dronningen

Sassoon ble tildelt ordenen Commander of the British Empire av dronning Elizabeth 2.Buckingham Palace i 2009.

Anti-fascistisk og veldedig arbeide

Som barn ble Vidal Sassoon mobbet på grunn av sin jødiske bakgrunn. Han var bare elleve år da andre verdenskrig brøt ut, og ble evakuert ut av London til fylket Wiltshire på grunn av sin families tro. Han ble sterkt preget av krigens blodbad og tragedier. Da Vidal var 18, i 1946, engasjerte han seg i anti-fascistisk arbeid gjennom organisasjonen 43 Group. Gruppen jobbet for å forhindre oppblussing av antisemittisme etter andre verdenskrig.

I 1948 dro Sassoon til Israel og sluttet seg til Palmach, som kort tid senere ble en del av den israelske forsvarsstyrken. I 1948 var han med i den arabisk-israelske krigen, eller Palestinakrigen (al-Nakba). I 1982 grunnla han Vidal Sassoon International Center for the Study of Antisemitism (SICSA) på det hebraiske universitetet i Jerusalem. Han var også aktiv i en rekke veldedige formål, blant annet fritidsordningen Boys & Girls Clubs of America (BGCA), krisehjelp etter Hurricane Katrina og ulike utdanningsstipend. Hans engasjement for jødiske rettigheter varte livet ut.

Vidal Sassoon i Norge

Dronning Sonja var en av de norske stamkundene hos Vidal Sasson i London gjennom 1960- og 1970-tallet. En annen stor tilhenger var den norske motejournalisten og forfatteren Kiki Sørum, som sverget til en svartfarget bob gjennom en lang karriere. En rekke norske frisører med kursing eller læretid hos enten Vidal Sassoon selv, eller i hans opplæringsakademier, har hatt suksess med egne salonger og kjeder i Norge, herunder kjente navn som Centrum Frisør, Studio Alf, Adam og Eva, og Toni & Guy.

Vidal Sassoon i dag

Produktlisensen ble i 2002 kjøpt opp av The Regis Corporation, mens salongene og opplæringsinstitusjonene i Storbritannia, Tyskland og USA eies av private investorer. Vidal Sassoon er fremdeles et multinasjonalt konsern som inkluderer opplæringsakademier, salonger, hårprodukter og Sassoons veldedige hjertesaker. Den globale direktøren er Debbie Webster, og den internasjonale kreative lederen heter Mark Hayes.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Biografi: Sorry I Kept You Waiting, Madam (1968, Putnam, New York, USA).
  • Dokumentar: Vidal Sassoon: The Movie – How one man changed the world with a pair of scissors (2010, Phase 4 Films, Fort Mill, USA).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg