Spania, badestrand

Turistnæringen spiller en betydelig rolle i spansk økonomi. Blant de viktigste turistområdene er Mallorca, Kanariøyene og Spanias middelhavskyst fra Costa Brava til Costa del Sol. Her en strand på Ibiza. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Spania er et av verdens fremste turistland med 82 millioner besøkende fra utlandet i 2017. De fleste besøkende kommer fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Norden og Italia. I de siste årene har turismen fra Russland vært økende.

Rundt én million nordmenn besøker Spania hvert år. Med 1,3 millioner reiser i 2016 var Spania for første gang det mest populære utenlandske reisemålet for nordmenn. Det er charterturismen som er ledende, men det finnes også et variert tilbud innen kulturturisme og vintersport. I tillegg har deler av landets turistsektor spesialisert seg på kongresser og forretningsturisme, språkturisme, vinsmaking og gastronomi.

Spania har i de siste 20 årene satset mye på å tilrettelegge for personer med nedsatt bevegelighet, og stadig flere installasjoner tilbyr tilgjengelig turisme.

Turismens rolle

Barcelona
Catalonia med regionhovedstaden Barcelona er det viktigste reisemålet for utenlandsturister til Spania.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Turismen står for 14,9 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt (BNP) (2017) og 13,7 prosent av sysselsettingen, og spiller en svært viktig rolle for landets økonomi og har vært en viktig drivkraft for veksten i økonomien de siste årene. Internasjonalt er Spania et av verdens største turistland, og FNs verdensorganisasjon for turisme, World Tourism Organization (UNTWO) har hovedkontor i Madrid. Turismens rolle gjenspeiles også i landets utdanningssektor, og landet har satset på forskning innen dette feltet. To universiteter har markert seg internasjonalt innen forskning på turisme, Universidad de Islas Baleares (Mallorca) og Universidad de las Palmas de Gran Canaria (Kanariøyene).

Spania er representert i Norge med et eget turistkontor i Oslo. Kontoret drives av den spanske stat.

Turistboom på 1960-tallet og charterturismen

Turistindustrien var relativt lite utviklet i Spania fram til 1960-tallet, da landet opplevde en strøm av utenlandsturister, først og fremst til Benidorm, Malagakysten, Balearene og Kanariøyene. Kombinasjonen av et stabilt klima med mer enn 300 soldager og en kystlinje på 7900 kilometer, politisk stabilitet, kulturell egenart og målrettet privat og offentlig satsing på sektoren har bidratt til at Spanias charterturisme har utviklet seg til å bli blant de fremste i Europa. Landet har i dag mer enn 500 strender som har blått flagg-sertifisering for internasjonal miljøstandard.

Selv om Spanias turistnæring har spesialisert seg i ulike retninger og turisttilbudet er variert, er det fremdeles sol- og badeferie som genererer størst inntekter. De viktigste turistområdene er Mallorca, Kanariøyene og Spanias middelhavskyst fra Costa Brava til Costa del Sol.

Økende kulturturisme

Selv om charterturismen er ledende, har kulturturismen vært økende i senere tid. Spania har over 40 navn på Unescos verdensarvliste, og 13 spanske byer har status som verdensarvbyer, blant annet Mérida, Cuenca, Córdoba, Salamanca, Segovia og Santiago de Compostela.

Landets godt utbygde motorveinett tilrettelegger for privat bilturisme til historiske steder i innlandet. I tillegg til et godt utbygd nettverk av private hoteller, har landet rundt 90 såkalte paradores. Spanias paradores er klostre og slott som i statlig regi er ombygd til overnattingsteder.

Severdigheter

I senere tid har hovedstaden Madrid og storbyen Barcelona opplevd en stor økning i antall turister. Barcelonas kirke, La Sagrada Familia, har lenge vært et av Spanias mest besøkte severdigheter, men etter terrorangrepet i Barcelona 17. august 2017 har antall besøkende gått ned. Andre viktige severdigheter i Spania er Pradomuseet i Madrid, La Alhambra i Granada, moskéen i Córdoba, katedralen på Mallorca og La Giralda i Sevilla.

De fleste byer og landsbyer har flere religiøse markeringer og et omfattende tilbud av festivaler. Mange markeringer er knyttet til katolsk tradisjon, som påskefeiringen over hele landet. Sevillas påskefeiring (spansk: 'Semana Santa') tiltrekker mange turister. Landets mange kulturfestivaler holder liv i lokale legender, sagn, skikker og tradisjoner, som Sevillas 'Feria de Abril', tomatfestivalen 'La tomatina' i Buñol(Valencia)og Valencias markering av Las Fallas som feires i mars med fyrverkeri og flere meter høye pappmasjéfigurer. Karnevalet på Santa Cruz de Tenerife og det tradisjonelle okseløpet San Fermin i Navarra i juli måned trekker også i økende grad turister fra utlandet.

Landet har i tillegg mange kulturhistoriske ruter som går på kryss og tvers over landet, der man blant annet kan følge Don Quijote eller nasjonalhelten Cids ferd. Pilegrimsveien (Jakobsveien) til Santiago de Compostela (Galicia) er en av kristendommens fremste pilegrimsreiser.

Naturparker og vintersport

Spania har 15 nasjonalparker, hvorav den mest besøkte er nasjonalparken TeideTenerife, Kanariøyene. Spania har en godt utbygget vintersportsturisme. De største skianleggene ligger i Sierra Nevada og i Pyreneene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg