Steve Ditko sluttet å jobbe for Marvel i 1966, og Jack Kirby fulgte etter i 1969. Lee var sjefredaktør og manusforfatter i forlaget til 1972, og hans etterfølger i redaktørstolen var Roy Thomas, som ble rekruttert fra «fandom», et grep som sikrer at Lees ideer og visjoner ble ivaretatt av en som kjente tegneseriefigurenes historie like godt, om ikke bedre, enn deres skaper. Med årene ble det tusenvis av superhelter i Marvel-universet, mens antallet serieskapere som har utvidet og lekt seg med rammeverket som ble skapt av Lee, Kirby og Ditko, er enda større.
Da Lee ble frigjort fra det månedlige manusarbeidet, fortsatte han i rollen som Marvels karismatiske ansikt utad, med sans for overdrivelser og slagordaktige fraser som «Make mine Marvel!», «Face front, true believer!», «excelsior!» og «'nuff said!».
Samtidig begynte han i økende grad å tenke på selskapets rolle i underholdningsbransjen. Han begynte å sammenligne Marvel med en vellykket multimediebedrift som Disney, og brukte stadig mer krefter på å forsøke å selge inn Marvels figurer og historier til Hollywood.
I 1980 flyttet Lee fra Marvel-redaksjonen i New York og ble direktør for forlagets nyopprettede film- og tv-divisjon i Los Angeles, samtidig som han fortsatte i en rolle som Marvel-publisher. Møtet med filmbransjen ble tøff, og han brukte store deler av tiden på å møte regissører, produsenter og agenter.
Resultatene var få, og ikke særlig vellykkede: floppen Howard the Duck (1986), tv-filmen Nick Fury: Agent of Shield (1998, med David Hasselhoff i tittelrollen) og animasjonsserien Stripperella (2003–2004, med Pamela Anderson. Samtidig var det også enkelte mer vellykkede forsøk, som tv-seriene The Amazing Spider-Man (1977–1979) og The Incredible Hulk (1978–1982), animasjonsserien X-Men (1992–1997) og filmen om vampyrjegeren Blade (1998) med påfølgende oppfølgere. Men det var først med Bryan Singers X-Men (2000) og Sam Raimis Spider-Man (2002) at Marvels superhelthistorier lyktes som kinofilmer og også nådde et voksent publikum.
I 2008 tok Marvel grep om filmatiseringene på egen hånd med Iron Man, den første i den såkalte «Marvel Cinematic Universe»-rekken med filmer som også omfatter Avengers-filmene. Året etter ble Marvel det underholdningsimperiet Lee hadde drømt om i 1970-årene, men ikke helt som han forestilte seg: Da ble Marvel Entertainment kjøpt av The Walt Disney Company for drøye 25 milliarder kroner.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.