Det gamle Israels tidlige historie er i dag et aktuelt og omstridt forskningsområde. Oppfatningene om bibeltekstenes pålitelighet som historisk kilde varierer sterkt, fra forskere som hevder at tekstenes fremstilling av kong David og kong Salomos tid gir et riktig bilde, i alle fall i grove trekk, til forskere som betviler at det har eksistert noe forent kongerike. Denne retningen omtales ofte som "minimalistene" eller revisjonistene, og knyttes oftest til universitetene i København og Sheffield, men også enkelte andre forskere tenderer mot denne oppfatningen.
De fleste moderne arkeologer hevder at Jerusalem ikke kan ha vært en storby på denne tiden, og at rikets utstrekning neppe har omfattet alle de områdene som er omtalt i tekstene. Spørsmålet blir da om hvorvidt en liten by, på kanskje noen tusen innbyggere, kunne underholde et stort hoff og en omfattende statsadministrasjon, med alt det innebærer. Et annet spørsmål er hvorvidt kong Salomo virkelig drev en så utstrakt og innbringende utenrikshandel som det tekstene gir inntrykk av. Han omtales ikke i noen av av nabolandenes tekster fra denne tiden.
Når det gjelder de mange byggverkene, så møter man også problemer. Det er ikke funnet noen rester etter Salomos tempel. Dette kan skyldes at man ikke kan foreta utgravninger på Tempelhøyden (Haram al Sharif), som i dag er underlagt muslimske religiøse myndigheter (Waqf). Men det kan også skyldes at dette første tempelet ble fullstendig ødelagt av kong Nebukadnesar i 586 fvt. og at det andre tempelet ble brent av romerne i år 70 evt. De aller fleste moderne forskere mener likevel at kong Salomo virkelig bygget det første tempelet på Moriaberget I dag kalt Tempelhøyden), men ikke alle er enige om at dette kan ha vært like praktfullt som det tekstene beskriver. Beskrivelsene av utsmykningene kan være preget av både senere legender og av senere kongers rikdom.
Tempelet og kongepalasset ble, i følge tekstene, bygget ved hjelp av fønikisk ekspertise (1. Kongebok 6 – 7). Moderne arkeologi har vist at planen og utsmykningene av tempelet, slik det fremkommer i teksten, synes å stemme godt overens med det som var vanlig tempelarkitektur i Fønikia og Palestina fra 1400-tallet til 800-tallet fvt. I den senere tid er det også blitt hevdet at det en liten del av den østre støttemuren rundt selve tempelplassen kan stamme helt fra kong Salomos tid. Flere rester etter murer og støttemurer i den såkalte Davidsbyen, som ligger sør for Tempelhøyden, blir av arkeologer også datert til kong Salomos tid. Enkelte mener også at kongeslottet kan ha vært plassert på en slags oppbygget plattform, slik tilfellet var med tempelet.
Frem til 1970 tallet hevdet flere arkeologer (som Yigael Yadin) å ha funnet rester etter flere av Salomos byggeprosjekter andre steder i landet, for eksempel de såkalte "stallene" i Megiddo og portene i Megiddo, Hazor og Gezer. Det er en utbredt oppfatning blant både bibelforskere og arkeologer (William G. Dever) at disse virkelig stammer fra kong Salomos tid. Men andre arkeologer hevder at nye dateringsmetoder nå har vist at disse byggverkene stammer fra tiden etter Salomos regjeringstid, muligens fra kong Ahabs tid (Israel Finkelstein).
Dronningen av Sabas myteomspundne besøk i Jerusalem anses av mange forskere for å være tilskrevet kong Salomos tid på et senere tidspunkt. Vi vet imidlertid at det eksisterte et kongerike, Saba, i Syd-Arabia på 700- og 600-tallet fvt. Fra utenombibelske kilder er det også kjent at det fant sted en livlig handel mellom det sydlige Arabia og landene øst i Middelhavet på 800-tallet fvt., og det er godt mulig at denne handelen begynte langt tidligere.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.