I august 1992 begynte man privatiseringen av statlig eiendom som ledd i overgangen til markedsøkonomi. Alle borgere fikk utdelt en privatiseringskupong (voucher) som kunne veksles inn i statlig eiendom. Den russiske privatiseringskampanjen er den raskeste og mest omfattende som noensinne er blitt gjennomført: I løpet av 3,5 år gikk den ikke-statlige andelen av BNP fra nær null til 70 prosent. Prosessen forløp imidlertid langt fra uproblematisk. Voucherprivatiseringen tilførte ikke staten ny kapital og statskassen var bunnskrapt.
Neste fase av privatiseringen, perioden 1995–1996, ble derfor kjent som «lån for aksjer»: Russiske myndigheter lånte penger av private aktører mot sikkerhet i statlig eiendom. Når lånene, som hadde svært kort løpetid, forfalt, ble aksjene overdratt til långiverne. «Lån for aksjer»-privatiseringen la grunnlaget for at en liten gruppe av næringslivsledere, de såkalte oligarkene, i løpet av kort tid kunne bygge opp enorme formuer.
Statens økonomiske problemer fortsatte utover i 1990-årene med stadig fallende BNP og utilstrekkelig skatteinngang. For å dekke løpende utgifter begynte myndighetene å utstede kortsiktige statsobligasjoner med høy rente. Obligasjonene ble innløst gjennom utstedelse av nye statsobligasjoner. Denne politikken, kombinert med Asia-krisen høsten 1997, som førte til fallende priser på olje, gass og metaller på det internasjonale markedet, kastet Russland ut i en akutt krise i august 1998. 17. august måtte den russiske staten erklære seg midlertidig betalingsudyktig og slippe rubelkursen fri, noe som førte til en kraftig devaluering. Krisen førte til investorflukt og at store deler av den russiske middelklassen ble utradert.
På lengre sikt hadde imidlertid augustkrisen en positiv innvirkning på russisk økonomi. Devalueringen ga russiskproduserte varer et konkurransemessig fortrinn i forhold til importvarer. I tillegg fikk økonomien drahjelp av prisutviklingen på det internasjonale energimarkedet. Russisk økonomi kom seg derfor overraskende fort etter augustkrisen. Mens det i perioden 1991–1998 skjedde et betydelig fall i BNP og i russisk produksjon, kunne man etter 1999 notere en sterk og vedvarende vekst i økonomien.
Russland er i dag verdens største olje- og gassprodusent, og energi står for om lag 55 prosent av russisk eksport. Rekordhøy oljepris har ført til et betydelig overskudd på handelsbalansen. Russiske myndigheter har de senere årene sikret seg større kontroll over energisektoren gjennom en aksjemajoritet i gassmonopolet Gazprom og oppkjøp av oljeselskaper. Staten kontrollerer også rørledningssystemet for eksport, og har ved flere anledninger vist at man er villig til å bruke energieksporten som et utenrikspolitisk virkemiddel.
Den politiske og sosiale stabiliseringen som fulgte etter valget av Putin som president i 2000 har vært kombinert med høye råvarepriser. Russland har opplevd vekst, og det offentlige har kunnet øke budsjettene til samferdsel, skole, helse og kultur uavbrutt gjennom 2000-tallet. En del av forfallet siden 1980- og 1990-årene er rettet opp, men det er fremdeles store befolkningsgrupper som ikke tar del i velstandsutviklingen, og da særlig på landsbygda. Arbeidstakerrettighetene er svært lite omfattende, og mye tyder på at veksten er i ferd med å avta.
Russland benyttet oppgangen i økonomien til å kvitte seg med mye av statsgjelda og ble dermed mer uavhengig av Det internasjonale pengefondet (IMF).
Den internasjonale finanskrisen rammet Russland i 2008–2009, men gjorde mindre skade enn fryktet. Dette skyldes et stabiliseringsfond som var blitt opprettet i 2004 og som kunne dekke underskudd i statsbudsjettet.
Selv om Russland har hatt et økonomisk oppsving siden 2000, og svært mange har fått merkbart bedre råd, står landet overfor noen utfordringer. Produksjon og eksport er fremdeles svært avhengig av visse råvarer, særlig olje og gass. Dermed blir Russland sårbar for prissvingninger. Til gjengjeld har Russland svært store reserver, og takket være sin geografiske plassering, rår landet over rørledningssystemer til store forbrukerland i Asia og Europa.
Fallende oljepriser, innføring av sanksjoner i forbindelse med Ukraina-krisen og store militærutgifter, blant annet på grunn av engasjementet i Syria-krisen, har gått sterkt ut over russisk økonomi.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.