Utbyggingen av feltet skjedde i fem faser. Prosesseringsanleggene ble bygget ut i to faser med produksjonsstart i 1971. Utbygningen av Codfeltet og Vest-Ekofisk skjedde i tredje fase. De første årene ble oljen lastet ombord i tankskip fra bøye, men fra 1975 ble oljen pumpet i en oljeledning, Norpipe, til Teeside i Storbritannia. Sammen med Statoil (nå Equinor) eide Phillips en rørledning for gass til til gassterminalen i Emden i Tyskland. Det var stor diskusjon rundt ilandføring av både olje og gass. I Norge mente mange at ilandføring burde skje til Norge, slik at man kunne utvikle petrokjemisk industri og sikre energitilførsel til eget land.
Den fjerde fasen av utbygning skjedde etter at myndighetene ga godkjenning for å bygge ut Albuskjell og Edda i 1975. Produksjonen på Edda startet i 1979. Året etter kantret boligplattformen Alexander L. Kielland , som var tilknyttet Edda. 123 personer omkom.
Den femte utbyggingen var forsøkene på å øke utvinningsgraden ved vanninjeksjon. Det var om å gjøre å få pumpet så mye som mulig av oljen opp fra feltet. Vanninjeksjon-plattformen 2/4-Kilo ble operasjonsklar i 1987, og i 1988 ble Edda-plattformen bygget om for å kunne ta imot gass fra Tommeliten-feltet. Phillipsgruppen (se under) besto da av Norsk Agip, Hydro, Total, Elf, Aqutaine Norge A/S, Fina og Statoil.
Emblafeltet, sør for Ekofiskfeltet, ble vedtatt utbygd i 1990 og Embla ble produksjonsklar i 1993. I 1994 ble det vedtatt en ny plan, Ekofisk II, for utbygning og drift av Ekofiskfeltet. Konsesjonstiden ble samtidig forlenget til 2028. Ekofisk II kom i drift i 1998 med nye plattformer som ble installert i 1996 og 1997. Produksjonstiden for feltet ble anslått til ca. 30 år, men ny teknologi kan føre til at denne tidsrammen kan bli betydelig forlenget. I 2002 besto Ekofiskfeltet av 29 plattformer. Feltene Ekofisk, Eldfisk, Embla og Tor var da knyttet til det nye feltsenteret mens feltene Albuskjell, Cod, Edda og Vest-Ekofisk var stengt for ordinær produksjon.
Kommentarer (3)
skrev Bente Gustafson
Jeg søker etter litt historikk om firmaet Norpipe a.s, der jeg jobbet i 1976-1978. Firmaet var et datterselskap av Statoil og 5 eller 6 oljeselskaper (Phillips, Agip, Hydro, Petrofina, Total Marine). Jeg etterlyser info om når det ble startet og når det ble avviklet. Det jeg finner i dag er bare at gass- og oljerørledningen heter Norpipe, men ingenting om det gamle firmaet. Direktør den gangen var Kjell Traa, styreleder var Arve Johnsen i Statoil. Jeg var sekretær og skrev blant annet dokumenter til styremøtene, vi hadde kontor på Mariero i Stavanger og var ca 20 ansatte.
svarte Ola Nordal
Hei Bente. Det stemmer at vi ikke har noe særlig med informasjon om dette firmaet. Så vidt jeg vet startet firmaet du nevner i 1973. Jeg vil tro at Norsk oljemuseum vil sitte med mer informasjon. Lykke til. Beste hilsen Ola i SNL-redaksjonen
svarte Bente Gustafson
Takk for det! Litt rart at jeg ikke får treff når jeg googler, det var jo et aktivt firma i noen år, burde være en historikk ett sted. Jeg leter videre! Gammel arkivleder gir seg ikke.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.