Arkeologiske funn viser at Nicaragua har vært bebodd i 20 000–30 000 år. På slutten av det 15. århundre var Nicaragua befolket av mange forskjellige etniske grupper, og spanske embetsmenn anslo at befolkningen var på omkring 600 000 ved den spanske erobringen.
Kristoffer Columbus nådde østkysten av Nicaragua på sin fjerde reise i 1502, og i 1524 grunnla Francisco Hernández de Córdoba (1475–1526) de første permanente spanske bebyggelser på vegne av den spanske trone. Byene Granada og Leon var de første større bosetningene.
Landet var spansk koloni fram til 1821. Fra løsrivelsen i 1821 var Nicaragua en del av Mexico til 1823, da de sørlige delene av dette riket brøt ut og dannet Den sentralamerikanske republikk. I 1838 ble denne oppløst, og republikkene Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua og Costa Rica ble opprettet.
Som i mange andre latinamerikanske land var Nicaragua preget av konflikter mellom liberale og konservative den første tiden etter selvstendigheten. Utenlandske aktører ble involvert i denne striden, blant andre den amerikanske eventyreren og leiesoldaten William Walker (1824–1860).
USA intervenerte flere ganger i Nicaragua fra 1909 til 1925, og amerikanske tropper var utplassert i store deler av denne perioden.
I 1936 tok Anastasio Somoza García makten i Nicaragua, og sammen med sine sønner styrte familien landet i over 40 år. Den økende misnøyen med Somozafamiliens nepotistiske og diktatoriske styre kulminerte i en bred folkelig revolusjon ledet av Sandinistfronten for nasjonal frigjøring (Frente Sandinista de Liberatión National, FSLN) med sin leder Daniel Ortega.
Sandinistene (FSLN) innførte et sosialistisk styresett og gjennomførte blant annet en landreform der velstående landeiere fikk eiendommer ekspropriert. Sandinistenes reformer ble kraftig motarbeidet av blant annet Somozafamiliens tidligere støttespillere, og fra 1982 var det væpnet borgerkrig i landet. De kontrarevolusjonære (Contras) ble støttet av USA. FSLN fikk støtte av blant annet Sovjetunionen. Borgerkrigen medførte store ødeleggelser i landet, og over 40 000 nicaraguanere ble drept i krigen.
Sandinistenes valgnederlag i 1989 markerte slutten på borgerkrigen, og da en politisk koalisjon bestående av 13 partier, ledet av den konservative Violeta Barrios de Chamorro, tok over makten i 1990, ble våpnene lagt ned.
Etter den sandinistiske maktovergivelsen ble nicaraguansk politikk dramatisk endret. Borgerkrigen ble avsluttet, forholdet til USA ble betraktelig bedre, og økonomien ble liberalisert. Mange tidligere statlige tjenester som transport, telekommunikasjon og elektrisitet ble privatisert, og staten la til rette, med blant annet skatte- og avgiftslette, for utenlandske investorer (i hovedsak amerikanske og taiwanske firmaer) som ønsket å starte arbeidskrevende industri innenfor landegrensene. En har også sett en fremvekst av private skoler og helseforetak.
Etter tre etterfølgende valgnederlag vant Daniel Ortega valget i 2006 og ble på nytt president i 2007. Under valgkampen i 2006 henvendte Ortega seg til en bredere del av befolkningen enn tidligere. Den revolusjonære anti-USA-retorikken ble tonet ned, og det ble lagt mer vekt på katolske verdier.
Ortegas gjenvalg i 2011 har vært omstridt. Artikkel 147 i grunnloven fra 1995 slo fast at sittende president ikke kunne stille til gjenvalg, men i oktober 2009 bestemte nicaraguansk høyesterett at denne artikkelen ikke lenger er anvendbar. Den politiske opposisjonen, samt nasjonal og internasjonal presse hevder at denne høyesterettskjennelsen ble gjort etter press fra Ortega og at den dermed var ulovlig.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.