Mumbais historie går langt tilbake, og byen tilhørte flere ulike buddhistiske og hinduistiske dynastier. Den ble i 1348 erobret av muslimene og gjort til del av fyrstedømmet Gujarat. Fyrsten av Gujarat avstod øya Mumbai i 1534 til Portugal, som i 1661 gav den til Karl 2 av England som medgift. Mumbai var på den tiden ennå et ubetydelig sted med cirka 10 000 innbyggere. Under det britiske Ostindiakompani gikk byen raskt frem og hadde i 1780 i alt 113 000 innbyggere.
Fra midten av 1800-tallet satte tekstilindustriens oppkomst, jernbanebyggingen innover i landet og åpningen av Suezkanalen ekstra fart i utviklingen. Byen hadde år 1900 850 000 innbyggere. I 1941 var tallet fordoblet til 1 695 000 innbyggere. Etter delingen av India i 1947 ble byen først hovedstad i delstaten Bombay, fra 1960 hovedstad i delstaten Maharashtra.
Befolkningen består til størstedelen av hinduer, men det finnes store muslimske, kristne og jødiske minoriteter. I senere år har det vært tiltakende konflikter mellom hinduene og muslimene, til dels oppmuntret av lokale politiske partier som spiller på religiøs fanatisme. Parserne er en annen viktig gruppe, hvis betydning i det økonomiske liv langt overstiger deres antall.
Navneforandringen, fra Bombay til Mumbai, ble vedtatt av lokalregjeringen i 1995 etter at det ytterliggående hindupartiet BJP vant lokalvalget samme år. Det nye navnet er tatt i bruk i mediene, skolene og administrasjonen over hele India. En rekke av byens gater og severdigheter fikk også nye navn.
Mumbai ble rammet av en terroraksjon 26. november 2008, og om lag 180 mennesker, drept, inkludert 22 utenlandske borgere. Mer enn 300 mennesker ble skadet. Flere turistområdet ble angrepet, blant annet luksushotellene Taj Mahal og Oberoi. India hevdet at pakistanske terrorister stod bak angrepet, og dette skapte sterke spenninger i forholdet mellom India og Pakistan.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.