Faktaboks

Mosul

arabisk: al-Mawsil eller al-Mosul

Uttale
mˈosul
Mosul

Moské i Mosul.

Mosul er nest største by i Irak, både i befolkning og areal, etter hovedstaden Bagdad. Byen ligger på begge sider av elva Tigris, om lag 400 kilometer nordvest for Bagdad. Mosul er hovedstad i provinsen Ninawa og har rundt 1,7 millioner innbyggere, men tallet har variert som følge av krig og uro. FN har anslått at rundt 800 000 flyktet under kampene for å frigjøre byen fra terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) i 2016–2017. Fortsatt har mange tusen ikke kunnet returnere på grunn av manglende gjenoppbygging etter krigen.

Mosul er blant de etnisk mest blandede byer i Irak og inkluderer arabere, kurdere, assyrere, armenere, turkmenere og jesidier. Majoriteten i dag er arabere og sunnimuslimer, men det finnes også en kristen minoritet selv om mange flyktet under IS-styret. Sammen med naboregionen Ninawa-slettene er Mosul det viktigste historiske senteret for assyrerne.

Historie

På grunn av sin beliggenhet, var området som i dag er Mosul et viktig knutepunkt for handel mellom ulike verdensdeler i førhistorisk tid. Det moderne Mosul er på samme sted som oldtidsbyen Nineveh stod, byen som på et tidspunkt var verdens største og hovedstaden i Det assyriske riket fra 600 fvt. Området var fruktbart og er viktig for jordbruket den dag i dag. Mosul var tidligere kjent for sine fine bomullsvarer (musselin) og marmor.

Nineveh var omgitt av en 12 kilometer lang vollmur med 15 porter. De fleste portene ligger i dag i ruiner, men enkelte er rekonstruert i moderne tid. Innenfor vollene finnes to høyder. Den nordligste er Tell Quyunjug (Tel Kujujik) som var det gamle Ninevehs senter, og hvor kong Sanherib (705–681 fvt.) hadde sitt storslåtte palass. Det finnes også mange andre kulturminner fra både assyrisk og osmansk tid. Byen sto imot flere beleiringer, men ble erobret av mongolene og ødelagt i 1261.

I 1538 ble byen innlemmet i Det osmanske riket. Under andre verdenskrig var osmanene på den tapende side med Tyskland og Østerrike-Ungarn, og Mosul og resten av Irak ble okkupert av Storbritannia da krigen var over. Tyrkia gjorde lenge krav på byen. Fra 1920-tallet ble Mosul viktig i Iraks blomstrende oljeindustri, siden olje ble fraktet via byen og videre til Syria og Tyrkia. Det er oljekilder og et oljeraffineri nær byen.

Universitetet i Mosul ble åpnet i 1967. Folketallet steg raskt fra 1980-tallet, med en fordobling i perioden 1985–2005, og byen overtok som Iraks nest største by fra Basra. Under Saddam Hussein ble Mosul et mål for hans arabiseringskampanje på 1990-tallet, som hadde som mål å gjøre arabere til en mer dominerende etnisk gruppe i området gjennom tvangsflytting av kurdere.

IS-styre

Universitetsbiblioteket i Mosul (2017)
Studenter utenfor universitetsbiblioteksbygningen i Mosul i desember 2017. Etter en ni måneder lang kamp hadde regjeringsstyrker klart å befri byen fra den islamske staten som hadde inntatt byen i juni 2014. IS hadde drept tusenvis av mennesker, ødelagt hele bydeler og drevet nesten en million mennesker på internflukt.

Mosul ble i juni 2014 militært inntatt av den jihadistiske grupperingen Den islamske staten (IS), som erklærte byen som hovedstad i sitt såkalte kalifat. På sitt største utgjorde områdene kontrollert av IS en tredjedel av Irak og deler av Syria. Dette kalifatet ble erklært av den utnevnte kalifen, Abu Bakr al-Baghdadi i al-Nuri-moskeen i Mosul i juni 2014.

Erobringen av Mosul representerte en viktig militær og politisk seier for IS og et tilsvarende nederlag for den irakiske regjering. Et relativt lite antall IS-soldater inntok byen uten nevneverdig motstand fra de irakiske regjeringsstyrkene som viste seg å være uthulet av korrupsjon og svært dårlig forberedt på en slik offensiv.

Mosul ble deretter underkastet det radikale, islamistiske styresettet til IS, som innebar streng kontroll med og undertrykkelse av sivilbefolkningen. Terrorgruppa forsøkte å gjøre byen til en modell for resten av sitt såkalte kalifat og tok over alle offentlige institusjoner med svært varierende hell. Offentlig ansatte ble ofte tvunget til å jobbe for IS. Gruppa forsøkte å bygge opp sitt eget utdanningssystem basert på sin ekstreme ideologi, men dette ble møtt med mye motstand fra sivilbefolkningen og skrinlagt. De kontrollerte også helsesystemet, hvor IS-sympatisører og IS-soldater ble prioritert i helsekøen. De satte opp egne politistyrker for å kontrollere befolkningen.

Den irakiske regjeringen kunngjorde i oktober 2016 starten på en offensiv for å gjenerobre Mosul. En flernasjonal militærkoalisjon ga støtte til irakiske og kurdiske styrker som ble satt inn i offensiven. Byen ble frigjort av irakiske styrker i juli 2017 etter at de først hadde tatt kontroll over det østlige Mosul i januar og omringet hele byen i mars. Før IS ble tvunget til å oppgi Mosul, sprengte gruppen al-Nuri-moskeen.

Flere tusen sivile ble drept under bombeangrep rettet mot gruppa, og flere hundre tusen ble drevet på flukt. Mange barn og unge mistet flere års utdanning på grunn av IS sitt styre og lange opphold i flyktningleirer andre steder i Irak.

Beskrivelse

Elven Tigris renner fra nordvest til sørøst og deler byen i en vestlig og østlig del. Lokalt omtales gjerne disse to delene som henholdsvis høyre bredd og venstre bredd etter retningen elven renner. Det moderne Mosul har sin opprinnelse i gamlebyen som ligger på vestsiden av elven. I dag er dette byens forretningssenter. Gatenettet her preges av smale gater med en tett bystruktur.

Denne delen av byen var opprinnelig omgitt av en bymur med vollgrav og med 13 porter (etter at fire porter kom til i 1630). Området var organisert i 38 kvartalsdistrikter (mahala) der hvert enkelt distrikt hadde eget marked, bad, kirke, moské og gravlund. Kun rester av bymuren og enkelte porter er bevart i dag.

På østsiden av Tigris ligger ruinene av oldtidsbyen Nineveh. På den sørlige høyden ligger Nabi Yunis moské og mausoleum, som er et landemerke i den østlige delen av Mosul. Moskeen er vakkert utsmykket med tepper, lysekroner og dekorerte vegger. Etter tradisjonen ligger profeten Jonas i sarkofag her. På østsiden av Tigris ligger også Mosul universitet og et palasskompleks bygget av Saddam Hussein.

Det moderne Mosul har spredt seg utover på begge sider av Tigris. Moderne motorveier skjærer gjennom byen og skiller bydelene fra hverandre. Det finnes mange moskeer og flere nestorianske kirker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg