Mosul ble i juni 2014 militært inntatt av den jihadistiske grupperingen Den islamske staten (IS), som erklærte byen som hovedstad i sitt såkalte kalifat. På sitt største utgjorde områdene kontrollert av IS en tredjedel av Irak og deler av Syria. Dette kalifatet ble erklært av den utnevnte kalifen, Abu Bakr al-Baghdadi i al-Nuri-moskeen i Mosul i juni 2014.
Erobringen av Mosul representerte en viktig militær og politisk seier for IS og et tilsvarende nederlag for den irakiske regjering. Et relativt lite antall IS-soldater inntok byen uten nevneverdig motstand fra de irakiske regjeringsstyrkene som viste seg å være uthulet av korrupsjon og svært dårlig forberedt på en slik offensiv.
Mosul ble deretter underkastet det radikale, islamistiske styresettet til IS, som innebar streng kontroll med og undertrykkelse av sivilbefolkningen. Terrorgruppa forsøkte å gjøre byen til en modell for resten av sitt såkalte kalifat og tok over alle offentlige institusjoner med svært varierende hell. Offentlig ansatte ble ofte tvunget til å jobbe for IS. Gruppa forsøkte å bygge opp sitt eget utdanningssystem basert på sin ekstreme ideologi, men dette ble møtt med mye motstand fra sivilbefolkningen og skrinlagt. De kontrollerte også helsesystemet, hvor IS-sympatisører og IS-soldater ble prioritert i helsekøen. De satte opp egne politistyrker for å kontrollere befolkningen.
Den irakiske regjeringen kunngjorde i oktober 2016 starten på en offensiv for å gjenerobre Mosul. En flernasjonal militærkoalisjon ga støtte til irakiske og kurdiske styrker som ble satt inn i offensiven. Byen ble frigjort av irakiske styrker i juli 2017 etter at de først hadde tatt kontroll over det østlige Mosul i januar og omringet hele byen i mars. Før IS ble tvunget til å oppgi Mosul, sprengte gruppen al-Nuri-moskeen.
Flere tusen sivile ble drept under bombeangrep rettet mot gruppa, og flere hundre tusen ble drevet på flukt. Mange barn og unge mistet flere års utdanning på grunn av IS sitt styre og lange opphold i flyktningleirer andre steder i Irak.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.