Maria Magdalena, maleri fra ca. 1524. Her heller hun salve i en krukke med stett. Hun er ofte fremstilt som en vakker kvinne med gyllent hår.
Maria Magdalena, maleri fra ca. 1524. Her heller hun salve i en krukke med stett. Hun er ofte fremstilt som en vakker kvinne med gyllent hår.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mari stol, eller Magdalimesse, 22. juli, er en katolsk minnedag til ære for Maria Magdalena.

Maria Magdalena er omtalt i Det nye testamentet. Hun var en jødisk kvinne som fulgte Jesus, som hadde fordrevet syv onde ånder fra henne. Hun var til stede ved Golgata da Jesus ble korsfestet, og en av kvinnene som fant graven tom, da hun kom for å salve den døde. Hun var den første Jesus viste seg for etter at han hadde stått opp fra de døde.

Den innflytelsesrike kirkefaderen Gregor den store hevdet at Maria Magdalena var identisk med to andre kvinner som omtales i Det nye testamentet. Det var Maria, som var søster til Marta i Betania, og en ikke navngitt synderinne som oppsøkte Jesus og salvet hans føtter med myrra fra en alabastkrukke. Gregors oppfatning av de tre kvinnene som én og samme person ble allment akseptert i middelalderen, selv om andre teologer holdt spørsmålet åpent. Mange malerier av Maria Magdalena fra middelalderen viser da også at kunstnerne har oppfattet henne som en lettsindig kvinne. Ved revisjonen av den generelle romersk-katolske kalender i 1969 ble det imidlertid slått fast at det dreide seg om tre ulike kvinner.

Kulten i Norge

Til forklaring på den folkelige betegnelsen Mari stol, skriver presten i Selje, Hans Jacob Wille, at Maria Magdalena var så høyt aktet i himmelen at jomfru Maria reiste seg fra sin stol og ba henne sette seg.

Magdalimesse er markert på praktisk talt alle norske primstaver. På landsbasis er de vanligste symbolene tre, kors og krone. Symbolbruken minner en god del om den man finner for jomfru Maria. På bakgrunn av de folkelige forestillingene har Wille og historikeren P.A. Munch markert dagen med en stol på sine tegninger av primstaven, men det er nok ikke genuine primstavsymboler.

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2011). Primstaven i lys av helgenkulten. Trondheim: Tapir akademisk forlag.
  • Farmer, David (1997). The Oxford Dictionary of Saints. Oxford – New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg