Ludvig Irgens-Jensen var norsk komponist, som regnes som en av de fremste norske komponister i første halvdel av 1900-tallet. Han er spesielt kjent for oratoriet Heimferd fra 1930 og for en rekke sanger skrevet under okkupasjonen under andre verdenskrig. Et vokalverk som ble svært kjent og ofte fremført er Japanischer Frühling opprinnelig komponert for sang og klaver i 1920, men omarbeidet med orkester i 1957.
Irgens-Jensen kan sies å være tradisjonalist og modernist på samme tid. Selv om han tok opp i seg flere av tidens musikalske strømninger, kan man ikke påstå at han fulgte de musikalske moter. Generelt sett må han karakteriseres som en konservativ neoklassiker, og man må lete godt for å finne det som vanligvis benevnes «det nasjonale» eller «det norske» i hans musikk. Kun i orkestersuiten Partita sinfonica (1939/1951)kan man spore enkelte slike trekk.
Det man derimot finner er en meget tydelig polyfoni – både som formprinsipp, men også som et ekspressivt middel. Til dette kommer en strengt gjennomtenkt dynamikk og formfullendt kontur og karakteroppbygning. Han brukte ofte modale tonearter, og hans klanger er som regel bygd opp av terser. Men selv om det fins rikelig med funksjonelle forbindelser i hans harmonikk, så er hans harmoniske stil løst fra funksjonsharmonikken.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.