Faktaboks

Léon Foucault

Jean Bernard Léon Foucault

Uttale
fukˈå
Født
18. september 1819
Død
11. februar 1868
	Jean Bernard Léon Foucault
Jean Bernard Léon Foucault
Pendelkule og timeskive
Foucault-pendelen på Geofysisk institutt er festet i taket i femte etasje. Pendelen svinger over en skive som angir hvor lang tid det tar for svingeplanet å dreie. Timevinkelen ville vært 15° om pendelen var på Nordpolen, men Bergen ligger på 60,4 °N slik at timevinkelen her er på 13,04°, dermed tar det om lag 13,8 timer for svingeplanet å dreie 180°.
Pendelkule og timeskive

Léon Foucault var en fransk fysiker som er spesielt kjent for å ha målt lysets hastighet i samarbeid med den franske fysikeren Armand Hippolyte Louis Fizeau (1819–1896). Sammen målte de også forskjellen mellom lyshastigheten i luft og lyshastigheten i vann. Foucault er også kjent for å ha utført det berømte pendelforsøket som viser at Jorda roterer rundt sin egen polakse i 1851. I tillegg konstruerte han et gyroskop i 1852.

Foucaults pendelforsøk

Vincenzo Viviani (1622–1703) gjorde i 1661 noen laboratorieforsøk med pendel, som lot seg forklare ved å anta at Jorda roterer. I 1851 gjorde Foucault det samme forsøket med en stor kule i en 67 meter lang metalltråd hengt opp i toppen av kuppelen i Pantheon i Paris.

Pendelens svingeplan dreier seg langsomt i samme retning som Solas og stjernenes bevegelse. Hvis en slik pendel henges opp over en av Jordas poler, ville pendelsvingningene gå i et plan som ligger fast i forhold til stjernene, mens Jorden roterer under. I løpet av et døgn ville Jorda ha rotert en hel omdreining. Pendelen ville dreie seg 15° i timen i forhold til Jorda.Denne dreiningen vil avta jo lenger vekk fra polene man kommer og bli null ved ekvator.

Den store tilstrømningen til Pantheon og publisiteten Foucaults eksperiment fikk, gjorde at navnet hans ble knyttet til eksperimentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Barthel

Den samme figuren er vist i artikkelen om coriolisparameteren (som kanskje burde nevnes under les mer i SNL). Der er figurteksten mer presis angående breddegraden for Bergen og timevinkelen som pendelen dreier:
"Timevinkelen ville vært 15° om pendelen var på Nordpolen, men Bergen ligger på 60,4 °N slik at timevinkelen her er på 13,04 °, dermed tar det om lag 13,8 timer for svingeplanet å dreie 180 °."

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg