Kragerø ligger ytterst på en halvøy mellom Kilsfjorden og Hellefjorden. Levanghalvøya i sør, Skåtøy og flere andre store øyer gir lune havner i disse fjordene. Herfra ble det skipet trelast alt omkring 1500. Byens næringsliv var preget av trelasteksport, sjøfart og skipsbygging helt til slutten av første verdenskrig. Kragerø var en av Norges største sjøfartsbyer i siste halvdel av 1800-tallet. I tillegg til trelast kom senere skipning av tremasse og produkter fra bergverk i opplandet.
De sentrale delene av Kragerø tettsted utgjør et godt bevart bygningsmiljø som ligger på fastlandet i en bratt helling ned mot fjorden, med krokete gater og gamle hus. Til bebyggelsen hører blant annet Bjørnsborg fra cirka 1800 (fredet i 1924), Wiborggården fra 1700-tallet (fredet i 1971) og Tollboden fra 1785 (fredet i 1996). Kittelsenhuset, hvor Theodor Kittelsen er født, er omgjort til museum.
Byen har lange kunstnertradisjoner; her har blant andre Edvard Munch, Erik Werenskiold og Christian Krohg bodd. Ved lystgården Berg ligger Berg-Kragerø Museum, et bymuseum for Kragerø med spesielt fokus på kysthistorie, iseksport, kunst- og hytteliv. Den tilliggende parken er en en del av Skjærgårdsparken i Telemark, og har sjeldne sopp- og insektarter. På Gunnarsholmen ligger Gundersholmen kystfort, som ble anlagt på slutten av 1700-tallet. Kragerø kirke, som er en langkirke i teglstein, ble bygd i 1870. Skåtøy kirke, som er en langkirke i laftet tre og ble bygd i 1862, er blant Norges største trekirker. På Kanten – Den norske filosofifestivalen i Kragerø er blitt arrangert siden 2006.
Kommentarer (2)
skrev Ingrid Brustad
"På Berg ligger Kragerø og Skåtøy museum med den tidligere Lystgården samt folkepark."
- Dette er upresist og tildels feil. Man kan endre det til: Ved lystgården Berg ligger Berg-Kragerø Museum, et bymuseum for Kragerø med spesielt fokus på kysthistorie, iseksport, kunst- og hytteliv. Den tilliggende parken er en en del av Skjærgårdsparken i Telemark, og har sjeldne sopp- og insektsarter.
skrev Lars Mæhlum
Takk for innspill.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.