Faktaboks

Kolbjørn Fjeld
Født
4. juni 1901, Eidskog, Hedmark
Død
4. mai 1978, Oslo
Virke
Forlagsbokhandler
Familie

Foreldre: Lærer Ole Fjeld (1857–1950) og Sofie Gundersen (1865–1944).

Gift 1933 med tannlege Randi Utheim Medbø (20.05.1909–1988), datter av overrettssakfører Casper Medbø (1877–1920) og Inga Utheim (1877–1932).

Kolbjørn Fjeld var en norsk bibliotekar og forlagssjef for Tiden Norsk Forlag. Fjeld var sjef fra opprettelsen i 1933 til 1971, med unntak av krigsårene da forlaget ble avviklet. Forlagets profil fra starten var å utgi opplysende litteratur og skjønnlitteratur med en sosialistisk holdning.

Bakgrunn

Fjeld vokste opp i et lærerhjem i Eidskog. Han tok eksamen ved Treiders handelsskole i Kristiania 1917 og arbeidet dette året også som assistent i livsforsikringsselskapet Glitne. Han tok examen artium 1922 og fikk bibliotekutdannelse først i Paris, ved École de Bibliothécaires, og deretter i New York, der han tok Master of Science-graden ved Columbia University 1930.

Som 18-åring sluttet Fjeld seg til arbeiderbevegelsen, og han var en kort tid medlem av Mot Dag. Han ble tidlig opptatt av opplysningsarbeidets betydning for arbeiderbevegelsen og var også en foregangsmann i arbeidet for å opprette sykehusbibliotek i Norge.

Fra 1919 til 1933 var han med enkelte opphold knyttet til Deichmanske bibliotek. På deltid ledet han fra 1931 til 1933 Opplysningskontoret for den norske bokhandel.

Tiden forlag

Opprettelsen

Fra nyttår 1933 ble han ansatt i halv stilling som leder av Det norske Arbeiderpartis forlag, samtidig som han skulle forberede starten av et nytt forlag med sosialistisk holdning, men på bredere grunnlag. Tiden Norsk Forlag ble opprettet 1. september 1933, med Fjeld som leder fra starten til han gikk av som forlagsdirektør 1971. Dets hovedformål var å utgi lødig og opplysende litteratur, både faglig og politisk, og skjønnlitteratur med sosialistisk tendens.

Tiden Norsk Forlag overtok ansvaret for bøker fra Arbeiderpartiets forlag og fikk enkelte titler fra andre forlag. Allerede høsten 1933 ble det, med en meget beskjeden stab, sendt ut 36 bøker, og forlaget fikk helt fra starten en sterk posisjon. Mest oppmerksomhet, også utenfor landets grenser, vakte Aksel Sandemoses En flyktning krysser sitt spor. Fjeld hadde selv bidratt til å gjøre et kaotisk manuskript til en suksess.

Flere sentrale norske forfattere, både nye og etablerte, valgte Tiden som forlag. Blant de oversatte var det flere som etter hvert ble kjente navn, også senere nobelprisvinnere. Det ble lagt vekt på litteratur for barn og ungdom. Innenfor faglitteraturen kom samfunnsspørsmål og historie i første rekke. I en rekke utgivelser tok forlaget et klart standpunkt mot fascismen som vokste frem i Europa.

Nærmere hundre kommisjonærer som hadde vært knyttet til Arbeiderpartiets forlag, ble overtatt av Tiden, men økonomisk var forlaget stadig avhengig av støtte fra partiet.

Krigsårene

Etter at Norge var okkupert, ble forlaget høsten 1940 besatt av tysk sikkerhetspoliti. Det skulle avvikles, og Fjeld måtte la sine forfattere gå over til andre forlag. Selv ble han arrestert og satt en tid på Grini. De siste krigsårene var han igjen knyttet til Deichmanske bibliotek.

Gjenoppbygging etter krigen

Etter krigen kom forlaget raskt i gang, men alt måtte bygges opp på ny. For å sikre økonomien kom Landsorganisasjonen og Norges kooperative landsforening inn som aksjonærer 1947. For Fjeld kom det til å bety mindre handlefrihet, og først i midten av 1950-årene lempet aksjonærene på sin detaljstyring. I flere år skapte det også problemer at forlaget stod utenfor den organiserte bokbransjen, men 1950 ble Tiden opptatt i Den norske Forleggerforening. Året etter ble Fjeld personlig medlem i foreningen, og han var senere styremedlem i noen år.

Den stramme økonomien førte flere ganger til nedskjæringer i forlaget, blant annet i 1962 til 63. Allerede 1953 var det gjort et forsøk med en bokklubb. Den fikk et kort liv, men 1964 ble Tiden medeier i Den norske Bokklubben. Selv om Fjeld egentlig fant det for dristig å satse på norsk skjønnlitteratur, kom viktige forfattere til forlaget. Blant kjente navn var Alf Prøysen og Anne-Cath. Vestly. Politiske erindringsbøker og biografier fikk et stort publikum, og sentrale samfunnsspørsmål, blant annet miljøvern, ble tatt opp til debatt. Det ble produsert større bokverk og startet med ratesalg, og 1965 kom den første billigbokserien.

Kolbjørn Fjeld satte helt fra starten sterkt preg på sitt forlag. Med sin sterke litterære teft, kjærlighet til litteraturen og store sans for mennesker vant han respekt hos forfattere, medarbeidere og kolleger.

Les mer i Store norske leksikon

Portretter

  • Maleri (halvfigur) av Harald Dal; Tiden Norsk Forlag, Oslo

Litteratur

  • Studentene fra 1922, 1951, 1972
  • P. Larsen: Da så de våren komme. Tiden Norsk Forlag 50 år, 1983
  • N. J. Ringdal: Kardinaler og kremmere. Norske forleggere gjennom hundre år, 1995
  • E. og H. L. Tveterås: Boken lever, bd. 4 i Den norske bokhandels historie, 1996

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg