Mens munker og nonner i middelalderens ordener ofte la en hovedvekt på det religiøse livet i et kloster, på god avstand fra verden utenfor, var jesuittenes ideal et annet. De skulle fremme det kristne budskapet ute i verden. Fransiskanere og dominikanere hadde fra 1200-tallet av tatt viktige skritt i samme retning, og jesuittene gikk videre. De trengte kirker for sitt gudstjenesteliv og opprettet gjerne også tilhørende «kollegier» for undervisning og opplæring, men satset ikke på å bygge egne klostre der de kunne trekke seg tilbake fra verden.
Et hovedmål for den enkelte jesuitt var å la seg forme etter Jesu forbilde ut fra oppskriften Loyola hadde gitt i sine Åndelige øvelser. Her var det lagt opp til et fire ukers program med detaljerte instrukser fra dag til dag og fra time til time. Mange av øvelsene hadde fokus på tanker og indre bilder, samtidig som det ble lagt vekt på å mobilisere flere sanser: smak lukt, syn og hørsel. Målet var å forme hele mennesket. Øvelsene skulle gjennomføres av enkeltpersoner, men alltid under tilsyn av en erfaren veileder.
Første uke skulle kandidatene ta inn over seg sin synd og deretter få øynene opp for Guds nåde. Annen uke skulle man i gang med en indre innlevelse i Jesu liv, med stor vekt på mentale bilder fra tekster i Det nye testamentet. Tredje uke skulle vies en særskilt innlevelse i Jesu lidelseshistorie, mens man den fjerde uken med alle sanser skulle ta inn over seg Jesu oppstandelse og Guds kjærlighet.
Den mest kjente teksten fra de Åndelige øvelsene er imidlertid det lille innledningsavsnittet som på spansk heter Principio y fundamento, om den mentale grunnholdningen som hele programmet skulle fremme. Her heter det at mennesket er skapt for å tjene Gud, og at man alltid skal velge det som fremmer et slikt mål. For å klare dette må man øve opp en holdning av likegyldighet (indiferentia) til alt annet i verden: til om man er rik eller fattig, frisk eller syk, om man vinner ære eller vanære, om man får et kort eller et langt liv.
Med et slikt utgangspunkt er det å velge riktig den viktigste kunsten man skal tilegne seg gjennom øvelsene, nemlig å skjelne mellom de gode og de onde åndene som gjør seg gjeldende når man skal treffe valg. Hele programmet gjennom de fire ukene skal først og fremst bidra til dette. De åndelige øvelsene gjennomføres ikke bare én gang; de må stadig gjentas.
Loyolas håndbok er siden 1500-tallet kommet i utallige utgaver, etter hvert også med illustrasjoner som hjelp til å danne mentale bilder. Også andre religiøse mennesker enn jesuitter bruker programmet. I vår tid ligger Loyolas program i de åndelige øvelsene til grunn for en rekke såkalte retreatopplegg både i og utenfor Den katolske kirken.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.