Faktaboks

Uttale
gudʒərˈat
Gujarat
Kart over India med delstaten Gujarat markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Gujarat er en delstat i vestlige India, ved Det arabiske hav, som grenser i nordvest mot Pakistan og i nord, øst og sørøst til de indiske delstatene Rajasthan, Madhya Pradesh og Maharashtra. Delstaten har et areal på 196 024 kvadratkilometer med rundt 60 384 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Gandhinagar.

Om lag 90 prosent av innbyggerne er hinduer, i tillegg finnes muslimer og jainister. Gujarati er viktigste språk.

Natur

Jordbruk
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Den 1200 kilometer lange kystlinjen er innskåret av Khambhatbukta og Kutchbukta, som danner den store Kathiawarhalvøya. Innenfor kysten ligger et opptil 150 kilometer bredt sletteland som i øst går over i et lavt åslandskap. Den nordlige og nordvestlige delen består av ørken og et nesten ubebodd, saltholdig sumplandskap, Rann of Kutch. Den sørlige delen er et frodig jordbruksområde. Elven Narmada renner gjennom Gujarats sørøstlige del. På Kathiawarhalvøya ligger Gir nasjonalpark, som blant annet er reservat for løver. Delstaten rammes av jordskjelv og flom.

Næringsliv

Jordbruk er viktig næringsvei og sysselsetter størstedelen av befolkningen. Store arealer dyrkes ved hjelp av kunstig vanning. Hovedavlingene er ris, hvete og andre kornslag, belgfrukter, bomull, tobakk og jordnøtter (peanøtter). Stort husdyrhold, fiskerier. Det utvinnes blant annet salt, bauxitt, kalkstein og petroleum. Gujarat er en av Indias aller viktigste industristater, med tekstilindustri som den viktigste industrigren. Denne er konsentrert til Ahmadabad, «Indias Manchester». Ellers betydelig fremstilling av natriumkarbonat, petrokjemiske varer, kunstgjødsel, maskinverktøy, kjemikalier, legemidler, elektriske apparater med mer.

Store damanlegg (Sardar Sarovar) er under bygging i elven Narmada, tross store protestaksjoner. I tillegg til elektrisk kraft skal vannet benyttes til jordbruksformål og drikkevann. Utbyggingen har også fått negative konsekvenser for både befolkning og næringsliv i det omliggende området, på grunn av de store områdene som legges under vann.

Historie

Gujarat

Ett av mange templer i Gujarat.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Patan stepwell
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Gujarats kjente historie starter ved utbredelsen av Maurya-dynastiet (320–185 fvt.). Gujarat hadde en økonomisk og kulturell storhetstid under Solanki-dynastiet på 800-tallet. Fra 1228 ble Gujarat underlagt sultanen av Delhi, og fra siste halvdel av 1500-tallet ble Gujarat styrt av mogulene.

Det britiske handelskompaniet, British East India Company, tok over administrasjonen av Gujarat i 1818, og i 1857 ble området underlagt den britiske krone. Ved Indias uavhengighet i 1947 ble hele Gujarat, bortsett fra områdene Rann of Kutch og Saurashtra inkludert i delstaten Bombay. Ved oppløsningen av delstaten Bombay i 1960, ble det opprettet to nye delstater; Gujarat ble den administrative enheten i de nordvestlige områdene, mens de øvrige områdene kom under delstaten Maharashtra.

Pakistans krav på deler av Rann of Kutch førte til en kortvarig krig mellom India og Pakistan i april 1965. En internasjonal voldgiftsdomstol i Genève avsa i 1968 kjennelse for at ca. 90 prosent av området skulle tilfalle India.

Gujarat ble 26. januar 2001 rammet av et kraftig jordskjelv, med episenter nordvest for byen Bhuj og en styrke på 7,7 på Richters skala. Om lag 17 000 mennesker omkom.

Gujarat har vært preget av sterke etniske motsetninger. I 2002 ble anslagsvis 2000 muslimer massakrert som hevn for at 58 hindupilegrimer døde da et tog ble stukket i brann av muslim-ekstremister. Dette var den blodigste religiøse feiden i India siden 1992. Av de ca. 150 000 muslimene som flyktet fra sine hjem, ble over halvparten plassert i nødleirer. Til tross for heftig kritikk mot det lokale BJP-styret, med førsteminister Narendra Modi i spissen, for angivelig å ha ansporet massakren, vant BJP sin hittil største seier ved delstatsvalget i desember 2002.

Kraftig regn i monsun-sesongen i juli 2017 førte til oversvømmelser og 224 mennesker døde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg