Sammen med det sørlige Mexico utgjør Guatemala kjerneområdet i en 4000–5000 år gammel tradisjon kjent som mayakultur. Foruten jordbruk basert på mais er mayakultur særmerket ved sine komplekse kalendersystemer, et sofistikert skriftsystem og monumentalarkitektur (pyramider) av stein. I såkalt klassisk tid (fra 250 til 900) var hele Petén tett befolket, og ruinene vi ser i dag – deriblant Tikal – ble til. Rundt år 800 kollapset mayastatene i Petén, sannsynligvis på grunn av klimaendringer og intensiv krigføring, men tradisjonene fortsatte i høylandene inntil den spanske erobringen.
Det spanske herredømmet ble innledet med Pedro de Alvarados seier over k’iche’-prinsen Tekun Umán i 1522. Da var allerede sykdommer fra Europa og Afrika i ferd med å ta livet av halvparten av den opprinnelige befolkningen. Etter å ha flyttet hovedstaden i kolonien et par ganger på grunn av flom og jordskjelv, ble Guatemala by grunnlagt i 1541 der hvor Antigua nå ligger. Antigua ble også ødelagt en rekke ganger, og hovedstaden ble flyttet dit den nå ligger i 1776.
Som ellers i det spanske imperiet ble urbefolkningen kristnet og samlet i landsbyer. I realiteten fortsatte mayaer flest å bo i små grendelag og besøkte landsbyen på kirke- og markedsdager. Dette spredte bosetningsmønsteret preger landet stadig.
Uavhengigheten i 1821 ble til som del av en opprørsbølge over hele Spansk Amerika. I Mellom-Amerika var eliten splittet mellom liberale og konservative i synet på hvordan den nye staten skulle organiseres samt hvorvidt man skulle danne en føderasjon. I dette spillet var Guatemala den konservative og kirkevennlige bastionen. Føderasjonen falt fra hverandre i 1841 og landet gikk inn i en konservativ periode.
I 1871 ble en periode med liberale reformer innledet samtidig som kaffedyrking ble den viktigste næringsveien. Staten tilskyndet kaffeproduksjonen gjennom omfattende ekspropriering av jord. Mayaer fra disse områdene ble fordrevet samtidig som kaffegodsene ble avhengig av at mayaer sto for innhøstingen. Godseierne var dels familier fra den gamle eliten, dels immigranter fra Europa, deriblant en betydelig tysk kontingent. Denne plantasjeøkonomien danner grunnlaget for den skjeve jordfordelingen som stadig preger landet.
Samtidig som kaffeøkonomien befestet gamle klasseskiller, la inntektene herfra grunnlaget for en moderne stat og en gryende industri. Krakket i verdenshandelen i 1929 innledet en periode med et autoritært diktatur under president Jorge Ubico Castañeda (1878–1946).
I 1944 ble Ubico styrtet etter omfattende protester. Tiårsperioden fram til 1954 er kjent som Revolusjonen. Presidentene Juán José Arévalo og Jacobo Árbenz iverksatte en rekke reformer for å modernisere samfunnet. Forsøket på en jordreform utfordret imidlertid både innenlandske godseiere og utenlandske økonomiske interesser. I 1954 ble regjeringen styrtet av en opprørsbevegelse som fikk utstrakt støtte fra USA.
Kontrarevolusjonen avfødte nye opprørsbevegelser, først fra de militære rekker selv, siden mer og mer inspirert av revolusjonen på Cuba og studentopprørene på 1970-tallet. Presidentvalgene ble mer og mer dominert av de militære, valgfusk ble alminnelig og sosiale protester ble møtt med stadig hardere midler. Mot slutten av 1970-tallet oppsto ulike marxist-leninistiske opprørsbevegelser som slåss for en sosialistisk revolusjon.
I løpet av 1980 og 1981 nådde krigen sitt høydepunkt. Hæren massakrerte hele landsbyer i mayadominerte områder. Arkitektene bak hærens brutale offensiv, hærsjef Benedicto Lucas García og president Efraín Ríos Montt, ble selv styrtet i 1983. Kuppleder Óscar Mejía Víctores innledet en demokratiseringsprosess og gjennomførte valg på grunnlovgivende forsamling i 1986. Kristendemokraten Vinicio Cerezo Arévalo vant presidentvalget samme år og ledet Guatemala inn i fredsforhandlinger parallelt med tilsvarende forhandlinger i Nicaragua og El Salvador.
Fredsavtalene ble signert i 1996 etter en lang prosess i regi av FN og en vennegruppe av land der også Norge var med. De la grunnlaget for omfattende reformer av staten og ble i 2004 gitt konstitusjonell rang.
I det første tiåret etter freden lyktes landet med å avvæpne opprørerne og redusere hæren betydelig, men økonomien fikk ikke noe avgjørende løft. Reformer i rettsvesen og politikk har stoppet opp parallelt med at Guatemala i stadig sterkere grad er trukket inn i internasjonal narkotikatrafikk og statsmaktene stadig mer infiltrert av svarte penger og korrupsjon.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.