Faktaboks

Farouk al-Kasim
Født
8. juli 1934, Basra, Irak
Farouk Al-Kasim
Farouk Al-Kasim i 1980, her avbildet med en plansje over Frigg-feltet.
Av /NTB Scanpix.
Farouk Al-Kasim
Al-Kasim (til høyre) i Erbil i Irak i 2010. Han er sammen med sin søster, to nevøer og sin svigerinne, samt en vaktmann.
Farouk Al-Kasim
Av .

Farouk al-Kasim er en irakisk-norsk oljegeolog som var sentral i oppbyggingen av den norske oljeforvaltningen. Fra 1972 til 1990 var al-Kasim ressursdirektør i Oljedirektoratet.

Utdanning

Farouk al-Kasim fikk et utenlandsstipend fra den irakiske staten og dro til London for å studere geologi i 1953. I den britiske hovedstaden traff han ei norsk jente fra Åndalsnes, som jobbet som au pair i en engelsk familie. De giftet seg og fikk etter hvert fire barn.

Irak

Etter endt utdanning flyttet familien til havnebyen Basra sør i Irak, der Farouk al-Kasim steg raskt i gradene i det irakiske statsoljeselskapet Iraq Petroleum Company (IPC). I ørkenen rundt byen ligger noen av landets største oljefelt.

På 1960-tallet fikk det nasjonalistiske Baath-partiet stadig større innflytelse i Irak, og ekteskap mellom en muslim og en vestlig kvinne var kontroversielt. Landet ble gradvis en mer og mer autoritær stat. Farouk al-Kasims yngste sønn var født multifunksjonshemmet, og trengte avansert medisinsk hjelp som var vanskelig å få i hjemlandet. Familien bestemte seg derfor for å forlate Irak. al-Kasim stod imidlertid på en liste over nøkkelpersoner som måtte ha spesialtillatelse for å kunne reise til utlandet. Familien rømte derfor i to puljer til Kuwait, og kom til Norge i 1968. Reisen nordover skjedde av hensyn til helse og sikkerhet.

Norge

I Oslo tok Farouk al-Kasim kontakt med Industridepartementet og tilbød sin kompetanse. Han snakket allerede norsk, og ble ansatt som en av de tre første byråkrater i oljeseksjonen i departementet. Det første oljefunnet var gjort i 1967, og Norge hadde stort behov for fagfolk som kunne veilede politikere og administrasjon.

Rolle i utviklingen av norsk oljevirksomhet

I Midtøsten hadde Farouk al-Kasim sett hvordan de store oljeselskapene utnyttet de rike ressursene til egen gevinst, mens vertslandet fikk lite igjen. Han ivret for at Norge måtte forvalte verdiene på en annen måte, og sikre at produksjonen kom det norske fellesskapet til gode. Han var sentral i utarbeidelsen av den første stortingsmeldingen om norsk oljeforvaltning, Stortingsmelding nr. 76, «Undersøkelse etter og utvinning av undersjøiske naturforekomster på den norske kontinentalsokkel m.m. (1970–1971)».

I meldingen ble det understreket at Norge måtte ha full kontroll og styring over all virksomhet på norsk kontinentalsokkel. Det skulle være konkurranse på sokkelen, høy skattlegging og Norge måtte opprette et statlig, operativt selskap. Det førte til etablering av Statoil og Oljedirektoratet.

Ressursdirektør i Oljedirektoratet

Farouk al-Kasim fikk den viktige stillingen som ressursdirektør i Oljedirektoratet. Han anså det som en av sine viktigste oppgaver å motivere oljeselskapene til å øke utnyttingsgraden i oljefeltene. Da Ekofisk ble funnet i 1969, var det antatt at det bare var mulig å hente opp 17 prosent av oljen. Ved utvikling av ny teknologi, som horisontal boring og vanninjeksjon for å opprettholde trykket, ble utvinningsgraden økt til over 50 prosent, både på Ekofisk og på mange andre felt.

Fra 1990 har Farouk al-Kasim arbeidet som selvstendig konsulent. Oljedirektoratet har brukt al-Kasim som veileder for internasjonale grupper som kommer til Norge for å lære om den norske oljemodellen. Al-Kasim er også mye benyttet som rådgiver for andre oljeproduserende land, og han var med på å skrive utkast til ny oljelov for Irak i 2003.

Kong Harald utnevnte i 2012 Farouk al-Kasim til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for hans innsats for norsk oljevirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tonstad, Per Lars (2010). Farouk al-Kasim. Hemmeligheten bak det norske oljeeventyret. Tun Forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg