Fønikia er en gammel betegnelse på et område som strakte seg langs Middelhavets østkyst og omfattet dagens Libanon, deler av det sørlige Syria og Acre i det nordlige Israel. Fønikia var en del av Kanaan og besto av et stort antall mer eller mindre selvstendige bystater, styrt av småkonger og stormenn. Fønikerne var semitter, og en av de mange ulike folkegruppene som bodde i Kanaan.
Fønikerne kan spores helt tilbake til midten av 2000-tallet fvt., men vi hører først om de fønikiske bystatene på 1400–tallet fvt. De viktigste byene var Sidon, Tyros (Tyr), Byblos og Berytos (Beirut). Mye tyder på at Sidon i eldre tid spilte den mest fremtredende rollen, senere ble Tyros den mektigste byen. Innbyggerne i Fønikia ble ikke omtalt som fønikere, men som innbyggere av de enkelte bystatene. Men fellesbetegnelsen «kanaaneerne» ble også brukt.
Libanonfjellene gjorde handel med landene i øst vanskelige, og det dyrkbare landområdet var lite – kyststripen måler bare 50 kilometer på det bredeste. Innbyggerne fant det derfor nødvendig å søke forbindelser sjøveien. Fønikerne ble etter hvert en viktig sjøfartsnasjon med kolonier langs Middelhavets kyster og behersket en stor del av handelen i hele Middelhavsområdet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.