Dracula. Plakat brukt ved en nylansering av den første Hollywood-suksessen basert på Bram Stokers roman, Tod Brownings Dracula (1931), med ungarskfødte Bela Lugosi i sin mest berømte rolle.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dracula er en roman fra 1897 (norsk oversettelse i 1974), skrevet av den irske forfatteren Bram Stoker, som handler om en vampyrgreve fra Transilvania.

Faktaboks

Uttale
drˈacula
Forfatter
1660

Stokers litterære renommé skyldes nesten utelukkende Dracula. Denne romanen føyer seg inn i en gotisk tradisjon, og bygger på vampyrmotivet utviklet blant annet av hans landsmann Sheridan Le Fanu i novellen Carmilla (1871). Stokers vampyrgreve overskrider grenser geografisk, biologisk og moralsk, og er en viktig skikkelse innenfor en bred kulturell tradisjon av narrativer om det monstrøse.

I romanen er det en større gruppe av karakterer, ledet an av juristen Jonathan Harker og hans forlovede, læreren Mina Murray, som sammen klarer å overliste greven og hans overnaturlige følge. Tolkninger av teksten har tradisjonelt fokusert blant annet på hvordan den tematiserer kulturelle strømninger i viktoriatiden, som blant annet fremmedfrykt og ubevisst begjær.

Selv om romanen ble godt mottatt av kritikerne, var den ingen stor salgssuksess. Senere har imidlertid diverse adaptasjoner av fortellingen, blant annet gjennom flere filmatiseringer, gjort den til et populærkulturelt felleseie.

Historisk grunnlag

Draculas borg
Borgen Bran i Transilvania er kjent som Draculas borg. Draculas egentlige navn var Vlad Tepes. Han var fyrste av Valakia på 1400-tallet. Han deltok i kampene mot tyrkerne, og under disse kampene skal han ha falt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
Draculas borg
Av /Kunnskapsforlagets arkiv ※.

Romanen er inspirert av historien om en valakisk adelsmann, Vlad Ţepeş (også skrevet Vlad Tepesj, Vlad 3.), som var fyrste av Valakia i dagens Romania fra 1456 til 1462 og i 1476. Han ble født omkring 1431, muligens i Sighișoara, Romania (den gang en del av Ungarn). Han døde rundt årsskiftet 1476/1477.

Dracula kjempet mot tyrkerne, men måtte i 1460 anerkjenne deres herredømme og ble til slutt drept av dem. Hodet hans ble brakt til Istanbul. På grunn av hans grusomhet overfor fiender, som han lot spidde på pæler, oppstod myten om at Dracula var en vampyr.

En borg i Romania som skal ha tilhørt Dracula, den såkalte Bran-festningen 30 kilometer vest for byen Braşov, er blitt en turistattraksjon.

Filmatiseringer

Særlig kjent er Dracula-figuren blitt gjennom film. Stokers roman lå til grunn for Friedrich Wilhelm Murnaus film Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens (1922), med den unikt ekspressive Max Schreck i hovedrollen, og for Werner Herzogs nyinnspilling i 1978 med Klaus Kinski. Bela Lugosi, som hadde spilt vampyren på scenen i 1927, fikk et filmgjennombrudd i Tod Brownings Hollywood-versjon Dracula (1931). Fra 1958 og et par tiår fremover var det skuespilleren Christopher Lee og det britiske selskapet Hammer Films som holdt interessen ved like.

Skikkelsen har også vært parodiert i flere filmer, blant annet av Roman Polanski i The Fearless Vampire Killers (Vampyrenes natt, 1967). Andy Warhol produserte sin personlige versjon i 1974 i Paul Morrisseys regi. Endelig bør nevnes Francis Coppolas påkostede versjon fra 1992 med Gary Oldman.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Arnfinn Pettersen

Eh, er det ikke litt rart at en artikkel som av litteratur kun omtaler en roman av en irsk forfatter, står omtalt under rumensk litteratur?Og hadde det ikke vært et poeng å nevne hva den valakiske adelsmannen (eller prinsen, som han egentlig var) heter? Dracula er tross alt bare et kallenavn, som til alt overmål peker tilbake på hans far.

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei Arnfinn. Denne er litt vrien å plassere. Som du skriver er det den irske forfatteren Bram Stokers som har gjort myten kjent. Men Bram Stokers Dracula bygger jo på den rumenske myten om Vlad Tepes (se faktaboks). Du har jo selv skrevet en del om Vampyerer. Kunne du tenke deg å legge inn endringsforslag på det litterære og filmatisk? Så kan vi ta en diskusjon på hvor artikkelen bør ligge. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

skrev Arnfinn Pettersen

Skal se på saken, men det kan ta litt tid. Noen korte kommentarer:1. Vlad Tepes er en historisk person og bør behandles som det. Han er ingen myte, eller noen annen folkloristisk sjanger. 2. Stoker tok tilnavnet Dracula fra Tepes og lite annet. Vi vet hva Stoker visste (vi kjenner kildene hans, han skrev svært nøyaktige notater) og det er ikke rare greiene. Romanen er en ganske typisk vampyrfortelling og har lite eller ingenting med den historiske skikkelsen å gjøre.

skrev Svanhild Naterstad

Hei. Arnfinn Pettersen har helt rett, og jeg ser ingen grunn til at det skal ligge en artikkel om Dracula under "Rumensk litteratur". Jeg har bare ikke fått gått gjennom alle artiklene etter at jeg tok over ansvaret for dette fagfeltet. Hilsen Svanhild

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg