Flere grupper gikk i 1963 sammen om å danne Frente de Libertação do Enclave de Cabinda (FLEC – Fronten for enklaven Cabindas frigjøring), som tok til væpnet kamp mot den portugisiske kolonimakten. Da Portugal fremforhandlet uavhengighet for Angola med tre væpnede bevegelser i 1975 (Alvor-avtalen), var ingen bevegelse fra Cabinda representert, og Cabinda ble innlemmet i den nye republikken Angola.
Tross stadige splittelser, fortsatte FLEC selvstendighetskampen selv etter 1975, mot MPLA-regjeringen i Luanda. Deres hovedargument er at området aldri var fullstendig integrert del av den portugisiske kolonien Angola, men tvert imot at Cabinda var en egen nasjon med en egen historie og kultur. Angola avviser disse argumentene, og internasjonalt har separatistene møtt lite forståelse eller støtte. Oljeselskapene har søkt stabilitet gjennom samarbeid med regjeringen i Luanda.
Selv da borgerkrigen i Angola endte i 2002, fortsatte den i Cabinda. Regjeringshæren satte straks inn en offensiv mot FLEC-geriljaen, som mistet viktige posisjoner. I juni 2003 erklærte regjeringen i Luanda også krigen i Cabinda for å være over, selv om geriljaen fortsatt var aktiv.
Selv om regjeringen har inngått fredsavtaler med deler av FLEC, fortsatte andre deler krigen med relativt lav intensitet. En av FLECs taktikker var å kidnappe utenlandske oljearbeidere i et forsøk på å få internasjonal oppmerksomhet rundt kravene. Da Cabinda var vert for Afrika-cupen i fotball i 2010, ble bussen til Togos landslag angrepet av opprørere, og tre personer drept. En undergruppe av FLEC tok på seg ansvaret for aksjonen.
Angolanske myndigheter har «lukket» Cabinda for nyheter om FLECs aktiviteter, så lite er visst om organisasjonens støtte og militære kapasitet. Krigen for uavhengighet i Cabinda har kostet tusenvis av menneskeliv, og ført til at provinsens styre er blant de mest autoritære i landet. Aktivister for både sosiale saker og selvstyre blir jevnlig fengslet av myndighetene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.