I løpet av 1942 og 1943 ble flere hundre jugoslaviske fanger drept. De døde som følge av henrettelser, mishandling, sult, sykdom eller total utmattelse på grunn av hardt arbeid. Av de 463 jugoslaviske fangene som ankom kaia på Rognan i juli 1942, var det mindre enn halvparten som levde året etterpå. 72 syke fanger ble massakrert vinteren 1942, og ytterligere 50 fanger våren 1943. Det første året var fangeleiren i Botn underlagt SS. Leirkommandanten Fritz Kiefer var kjent for sin brutalitet. Men også norske vakter deltok i mishandlingene. Det første som møtte fangene, var beskjeden fra SS om at dette var deres «siste stasjon» og at fangene var ført hit «for å arbeide til dere kreperer, men først må dere grave opp deres egen grav».
Mislykkede fluktforsøk fra fangeleiren i Botn endte som oftest med døden for rømlingene. I 1942 forsøkte en jugoslavisk fange å rømme fra arbeidsstedet ved fangeleiren. Planen var at han skulle prøve å komme seg over grensen til Sverige for å fortelle hvordan fangene ble behandlet. Fangen ble tatt og forsøkte desperat å skjære halsen over på seg med en ståltråd uten at det lyktes. To norske vakter mishandlet fangen på det mest brutale og han ble tvunget tilbake til leiren. Han satt i leiren i tre dager uten mat og vann, inntil han ble hengt i alles påsyn. Han var blå over hele kroppen av alle slagene og sparkene han hadde fått, fortalte en av hans kamerater som var med på å ta ham ned fra galgen.
En jugoslavisk lege ankom leiren i Botn i oktober 1943 og ga en beskrivelse av forholdene der. Det var mer enn 400 jugoslaviske fanger i leiren, og halvparten av fangene kunne neppe gå siden de var svekket av både sult og sykdom. Mange av de hadde skabb. I sykehusbrakken lå det rundt 40 pasienter, hvorav 15 hadde tuberkulose i meget fremskredent stadium, andre pasienter hadde ubehandlede benbrudd, og en hadde kjevebensbrudd. Tilsynet ble gjennomført av en ung jugoslavisk medisinstudent, men det fantes nesten ikke medikamenter eller instrumenter av noen art. Ved leirinspeksjon fremførte legen sine klager ved et besøk av en general fra Oslo, og etter dette ble forholdene bedre. Matrasjonene økte, og fysisk straff ble forbudt. Leiren fikk også forsyninger med medisinsk utstyr.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.