Faktaboks

Betlehem

arabisk Bayt Lahm

hebraisk Bet Lehem, ('brødhus')
Uttale
bˈetlehem
Bethlehem
Utsikt fra Fødselskirken i Bethlehem
Bethlehem
Lisens: CC BY NC 2.0
Inngangen til Fødselskirken i Bethlehem
Inngangen til Fødselskirken i Bethlehem
Lisens: CC BY ND 2.0
Pilgrimer i Bethlehem 1898 eller 1890

Bethlehem har lang tradisjon som pilegrimsmål. Her samler pilegrimer seg i Bethlehem rundt jul.

Av /Library of Congress.
Muren i Betlehem
Selv om den israelske sikkerhetsmuren har vært ødeleggende for økonomien og befolkningens mobilitet, har den også blitt et turistmål i seg selv, spesielt for interesserte i gatekunst.
Muren i Betlehem
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Betlehem er en by i Palestina som ligger cirka 10 km sør for Jerusalem. Den er administrert som et såkalt «A-område» i henhold til Oslo-avtalen, det vil si at den er under fullstendig palestinsk kontroll. Byen har omtrent 32 000 innbyggere (2016).

Betlehem er viktig i kristendommen som Jesu fødested, og er en av de byene i Palestina med størst andel kristne, selv om denne andelen synker for hvert år. De siste tiårene har andelen kristne i Betlehem sunket under 30 prosent.

Det er en handels- og markedsby, men den viktigste næringen er turisme. Det skyldes spesielt byens religiøse historie, som gjør at byen både tiltrekker seg vanlige turister og pilegrimer. En relatert industri er derfor produksjon av religiøse artikler. Betlehem inneholder mange kirker, klostre og sykehus. I 1973 ble det katolske universitet Bethlehem University grunnlagt i byen.

Som mange andre større palestinske byer huser også Betlehem en flyktningleir. Flyktningleiren Aida ble bygget i 1950 av UNRWA og huser i dag 3150 flyktninger.

Siden 2006 har Betlehem vært adskilt fra Jerusalem av den israelske muren. For å komme fra den ene byen til den andre må man derfor gjennom en strengt regulert kontrollpost. Dette har gått hardt utover byens økonomi og har resultert i en drastisk nedgang av både turister og pilegrimer.

Historikk

Byens historie som en kristen enklave i Palestina, samt tilstedeværelsen av den store mengden kirker og klostre, skyldes byens betydning i Bibelen. Byens berømmelse skyldes primært at den er kjent som Jesu fødested. Den kalles i Det gamle testamente også Betlehem Juda eller Betlehem Efrata, til forskjell fra det andre Betlehem i Galilea i Sebulons stamme. I nærheten vises det sted hvor Rakel døde og ligger begravd. I følge tradisjonen bodde Boas som ektet Rut, i Betlehem og det regnes som Davids fødeby. I det nye testamentet kalles byen derfor Davids by (Luk 2,4).

Over den hulen som allerede på 100-tallet ble angitt som Jesu fødested, lot keiser Konstantin bygge en basilika, Fødselskirken. Etter at den ble ødelagt 529, ble den nåværende kirken oppført av keiser Justinianus. Særlig rundt julehøytiden er Betlehem et mål for kristne pilegrimer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg