Faktaboks

Bagdad
Baghdad
Etymologi
persisk, ‘Guds gave’
Uttale
bˈagdad
Abu Hanifas moské og grav i Bagdad. Abu Hanifa er opphavsmannen til en av de fire lovskolene innen islam.
/Shutterstock.

Bagdad er hovedstaden i Irak og ligger midt i landet. Byen ligger på begge sider av elva Tigris og har en befolkning på rundt 6,8 millioner mennesker.

Bagdad ligger på stedet som var hjertet i oldtidssivilisasjonen Mesopotamia. Selve byen ble grunnlagt i 762 som hovedstad for abbaside-kalifatet og var i over 500 år en viktig verdensmetropol og senteret for den islamske gullalderen. Byen ble invadert og ødelagt av mongol-hæren ledet av Hülegü i 1258, og det året markerte slutten på Bagdads storhetstid.

Det moderne Bagdad opplevde store ødeleggelser fra bombing under den første Golfkrigen (1990–1991) og Irak-krigen (2003–2011). I likhet med resten av Irak led byens infrastruktur og tjenester kraftig under de FN-pålagte sanksjonene mot Saddam Hussein (1990–2003).

Byen er i dag Iraks største og blant byene med størst befolkning i Midtøsten. Den er rik på kultur- og utdanningsinstitusjoner.

Befolkning

Golfkrigen (3)

Golfkrigen. I april 2003 fikk amerikanske styrker kontroll over størstedelen av Bagdad. Den forhatte statuen av Saddam Hussein på Shahid-plassen ble revet ned. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Bagdad opplevde stor befolkningsvekst etter andre verdenskrig. Den langt største delen av befolkningen er muslimske arabere, både sunni- og sjiamuslimer. I tillegg er det kurdere, armenere og andre minoriteter i byen, samt en liten kristen befolkning. Det fantes historisk et relativt stort jødisk samfunn i Bagdad, men på grunn av forfølgelse ble nesten alle de irakiske jødene tvunget til å flykte fra landet, spesielt fra 1950-tallet. De ulike befolkningsgruppene er ofte bosatt i egne områder av byen.

Næringsliv og kultur

AL-Mustansiriya er et av verdens eldste universiteter, grunnlagt av kalifen al-Mustansir på 1200-tallet.
/Shutterstock.

Minst halvparten av Iraks industri befinner seg i Bagdad-området, med unntak av oljeindustrien som har hovedtyngde i Kirkuk i nord og Basra og al-Zubayr i sør. Staten er både en stor eier av viktig industri og en stor arbeidsgiver. Bagdad huser hovedkontorene til blant annet Iraks nasjonalbank, viktige statseide selskaper og utenlandske selskaper som opererer i Irak. Byen ligger i sentrum av et regionalt veisystem som knytter Bagdad til Tyrkia, Syria, Jordan, Iran, Kuwait og Saudi-Arabia.

Byen har flere universiteter, høyskoler og museer. Bagdad har flere hundre moskeer og minareter, blant annet Kazimayn-moskeen med gullbelagt tårn. Andre kjente monumenter er Abbaside-palasset og Mustansiriya, begge eksempler på arkitektur fra 1200-tallet. Svært mange av disse bygningene ble imidlertid ødelagt og/eller plyndret i forbindelse med Baath-regimets fall i 2003 og senere.

Historie

Irak, Bagdad

Bagdad ble grunnlagt i 762, men området har vært bebodd i tusenvis av år. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Sumerisk kileskrift
Av .

Irak. Monumentet over Den ukjente soldats grav i Bagdad. Monumentet ble revet rundt 1980. I bakgrunnen Martyrenes moské.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Eldre tid

Bagdad ligger i krysspunktet mellom tradisjonelt viktige handelsruter. Tigris har gjennom historien vært en viktig transportåre, mot nordøst går veier til Iran, mot vest til Syria og sørvest til Den arabiske halvøy.

Arkeologiske funn viser at området som i dag er Bagdad var befolket av ulike grupper lenge før det ble erobret av araberne i 637. Det var senteret i Mesopotamia, den tidligste menneskelige sivilisasjonen, som hadde sitt utspring i det fruktbare sletteområdet mellom Tigris og Eufrat og etter hvert omfattet dagens Irak og deler av Syria og Tyrkia. De to elvene skiftet ofte kurs, men utviklingen av kunstig irrigasjon la grunnlaget for omfattende jordbruk her allerede 10 000 år fvt., med påfølgende befolkningsvekst og eksport av råvarer. Mesopotamia var stedet for avgjørende utviklinger i menneskehetens historie, som dyrking av korn, oppfinnelsen av hjulet, sammenhengende skrift, matematikk og astronomi. Det var sumererne som var de første som befolket området, etterfulgt av akkaderne og babylonerne. Ulike dynastier dominerte området før det ble erobret av muslimske arabere på 600-tallet.

Den eldste byen lå på østsiden av Tigris, men rundt 760 ble den flyttet over på vestsiden av kalifen al-Mansor, og byen ble senere hovedstad i Abbaside-kalifatet frem til dets fall i 1258. Bagdad ble i denne perioden en verdensby og nøt stor berømmelse spesielt under kalifen Harun al-Rashid (786–809), kjent fra Tusen og én natt. På 700- og 800-tallet var Bagdad en av verdens rikeste byer, og handelsskip fra India, Kina og Øst-Afrika la til i byens havner. Under kalifen Ma'mun (813–833) ble gamle greske verker oversatt til arabisk, sykehus og et observatorium ble grunnlagt i byen, som tiltrakk seg kunstnere og håndverkere.

Fra midten av 900-tallet ble abbaside-kalifatet gradvis svekket på grunn av intern strid og dårlige avlinger etter at irrigasjonssystemet ble forsømt. Mongolenes invasjon og herjing i 1258 ødela byen og landet omkring. Mange titalls tusen innbyggere ble slaktet ned, og mye av byens kulturelle rikdom ble brent og ødelagt. Da sjøveien til India ble oppdaget i 1498, ledet dette verdenshandelen andre veier, noe som var et ytterligere hardt slag for Bagdad.

Moderne tid

Tyrkere og persere kjempet lenge om byen, men fra begynnelsen av 1800-tallet var byen underlagt Det osmanske riket. I 1917 ble byen erobret av britiske tropper, og i 1920 ble den hovedstad i den nyopprettede staten Irak. Byen fikk betydelige skader under Golfkrigen 1991, særlig ble industriområdene hardt bombet. Bagdads internasjonale lufthavn ble gjenåpnet i 2000 etter å ha vært stengt i ti år på grunn av FN-sanksjoner.

Byen fikk igjen betydelige skader i krigshandlinger 2003. Både i tiden mellom de to golfkrigene og etter 2003 har byen forfalt i betydelig grad på grunn av manglende vedlikehold, manglende investeringer og mange ødeleggende bombeangrep.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg