Armenia har en broket historie som går langt tilbake i tiden. Landet var slagmark for både assyrerne, mederne og perserne og var vekslende et selvstendig rike og lydland under de omliggende storriker. Etter perserne var Aleksander den store, selevkidene og romerne herrer over landet.
På begynnelsen av 1500-tallet ble Armenia innlemmet i Det osmanske riket. I de påfølgende århundrene var området vekselvis kontrollert av osmanere og persere. Mot slutten av 1800-tallet ekspanderte Russland sørover inn i Kaukasus, og tok kontroll over Armenia. I 1915 startet det som blir kalt Det armenske folkemordet. Armenere som bodde i Det osmanske riket (Tyrkia), ble drept eller massakrert mellom 1915 og 1920. Mellom 500 000 og 1,5 millioner mennesker ble drept.
Armenia ble en selvstendig stat i 1920, men selvstendigheten ble kortvarig. Tyrkia gikk til angrep i september samme år. I Armenia tok bolsjevikene makten, inspirert av Den russiske revolusjonen. Tyrkerne ble slått tilbake, men Armenia mistet sin uavhengighet og ble innlemmet i Sovjetunionen. I sovjettiden ble den armenske industrien modernisert og landbruket kollektivisert.
En ulmende konflikt mellom armenere og aserbajdsjanere i den autonome regionen Nagorno-Karabakh blusset opp i 1988. Armenerne, som var i flertall i Nagorno-Karabakh, ønsket at regionen skulle løsrive seg fra Aserbajdsjan og innlemmes i Armenia. Kampene som brøt ut sjokkerte mange i Sovjetunionen, og viste at unionen begynte å slå sprekker.
Armenia erklærte seg som uavhengig stat 21. november 1991. Etter at Sovjetunionen formelt ble oppløst i desember samme år, fortsatte likevel Armenia som medlem av Samveldet av uavhengige stater.
- For å lese om historien etter selvstendigheten, se Armenias samtidshistorie.
Kommentarer (2)
skrev Knut Resvoll
svarte Marte Ericsson Ryste
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.