Faktaboks

Organisasjonstype
Allmennaksjeselskap
Forretningsadresse
Lysaker
Stiftet
13.02.2004 (1841)
Daglig leder
Øyvind Eriksen
Styreleder
Kjell Inge Røkke
Logo
Logo
Av .

Aker ASA er et norsk konsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum og som har både industrielle og finansielle investeringer. Nåværende Aker ASA ble dannet i 2004, men bygger på det tidligere Akers Mekaniske Verksted som ble grunnlagt i 1841. Selskapet kontrolleres av Kjell Inge Røkke gjennom hans selskap TRG Holding og The Resource Group TRG som til sammen eier 68,2 prosent.

I 2011 kjøpte Aker ASA et stort tomteområde på 90 mål på Fornebu utenfor Oslo, senere kalt Fornebuporten. I 2015 flyttet selskapets hovedkontor inn i egne, nybygne lokaler på denne tomten.

Eierinteresser

Aker ASA har eierinteresser i en rekke industriselskaper og andre typer selskap, blant annet Philly Shipyard i Philadelphia i USA (rundt 60 prosent), Aker BP (i overkant av 21 prosent), Aker Biomarine (78 prosent) og rederiet Solstad Offshore ASA (rundt 33 prosent). Konsernet har også en rekke eiendomsinvesteringer og ulike finansielle investeringer.

Tidligere eide Aker blant annet skipsverftselskapet Aker Yards, fiskeri- og sjømatselskapet Aker Seafoods (nå Lerøy Seafoods), arkiv- og lagersystemselskapet Aker Material Handling og danske Atlas-Stord, som leverer utstyr til fôr- og matvareindustrien, avfallsbehandling og miljøsektoren. Aker var også deleier sammen med Kværner i Aker Solutions.

Historikk

Akers mekaniske verksted
De historiske røttene til dagens Aker ASA går tilbake til Aker mekaniske verksted, som ble grunnlagt i Oslo ble grunnlagt i 1841 og hadde skipsbygging som hovedaktivitet. Foto fra 1898.
Av /Norsk teknisk museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Aker-konsernet har røtter tilbake til Akers mekaniske Verksted som ble grunnlagt i 1841 ved Øvre Foss på Akerselvas østside, den gang i Aker herred som selskapet fikk navnet sitt fra. Produksjonen de første årene omfattet mindre maskiner, sprøyter, pumper og lignende.

I 1854 flyttet verkstedet til Pipervika ved Oslofjorden og begynte med bygging og reparasjon av skip. I 1912 begynte produksjonen av dieselmotorer på lisens fra Burmeister & Wain. I 1917 fikk skipsreder Thomas Fredrik Olsen aksjekontroll over bedriften og ble en sterk kraft i utviklingen av selskapet. Skipsrederfamilien Olsen kontrollerte Aker fram til 1985.

Akergruppen

Akers mek. Verksted

Akers Mek. Verksted i Pipervika rundt 1950.

Av /Widerøes Flyveselskap/Oslo byarkiv/DigitaltMuseum.
Lisens: CC BY SA 2.0

I 1950-årene overtok Akers mekaniske Verksted flere andre bedrifter, som i 1960 ble samlet under betegnelsen Akergruppen. Akers mekaniske Verksted ble da navnet til det kontrollerende holdingselskapet, mens skipsverftet fikk navnet Akers Verft. Etter hvert ble Akergruppen et av landets største industriselskap, som i tillegg til Akers verft blant annet omfattet Stord Verft, Nylands Verksted ved Bjørvika i Oslo, Tangen Verft i Kragerø, Bergens Mekaniske Verksteder (BMV) og Trondhjems mekaniske Værksted (TMV).

I 1960- og 1970-årene var Akergruppen en av verdens største byggere av store oljetankere på Akers og Stord Verft, blant annet til reder Hilmar Reksten i Bergen. Osloverftene ved Pipervika og Bjørvika ble i 1967 lagt under felles ledelse og kalt Nyland Vest og Nyland Øst. Etter nedleggelsen av Nyland Øst, fikk Nyland Vest i 1971 navnet Nylands Verksted.

Krisen i skipsfarten fra midt i 1970-årene rammet Akergruppen hardt, og i 1980-årene ble flere av de tidligere bedriftene solgt eller nedlagt. Akers Verft ble nedlagt 1982, og det gamle verkstedområdet er omgjort til Aker Brygge med butikker, kontorer og boliger. Øverste sjef i denne perioden var senere NHO-direktør Karl Glad. Akergruppen ble omstilt for leveranser til oljeaktivitet med prosjektering og bygging av bore- og produksjonsplattformer og andre konstruksjoner til olje- og gassindustrien.

Aker Norsco, et service- og forsyningsselskap for oljeindustrien, ble startet i 1965 og fikk base i Tananger ved Stavanger. Andre selskaper var Aker Elektro (tidligere Stord Elektro), ingeniørselskapet Aker Engineering som ble opprettet i 1975 og Aker Contracting.

Den første norske boreriggen, Ocean Viking, ble levert fra Akers Verft i 1967, og Akergruppen bygget etter hvert mange egenkonstruerte såkalte H3–plattformer og senere betongplattformer, såkalte Condeep-plattformer, ved Aker Stord og Aker Verdal som ble startet i 1971.

Aker Norcem

I 1987 fusjonerte Aker med sement- og byggevareselskapet Norcem og fikk navnet Aker Norcem, fra 1988 kun Aker AS. Gerhard Heiberg var konsernsjef i Aker Norcem, og deretter styreformann i Aker til 1996. Aker overtok i 1988 Norwegian Contractors, som konstruerte Condeep-plattformer, og i 1986–1991 omfattet Aker også entreprenørselskapet Astrup Høyer under navnet Aker Entreprenør. I 1996 ble datterselskapet Aker Maritime dannet ved en fusjon mellom Akers olje- og gassvirksomhet og Maritime Group, tidligere Skeiegruppen.

Aker og Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke
/Pressebilde.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kjell Inge Røkke kom inn som eier i det daværende Aker AS i 1996, og året etter ble hans selskap RGI (Resource Group International) slått sammen med Aker AS til Aker RGI, med Røkke som eneste aksjonær. Med dette fikk også Aker en viktig posisjon innen fiskeri i tillegg til eiendom og skipsverft.

I 2000 kjøpte Aker en stor aksjepost i industrikonsernet Kværner gjennom datterselskapet Aker Maritime. Året etter kom Kværner i en akutt likviditetskrise, og gjennom en restrukturering og redningsoperasjon ble Aker største eier i Kværner.

I 2002 fusjonerte de to selskapene og ble Aker Kværner. To år senere fusjonerte alle skipsverftene i konsernet til Aker Yards, som ble børsnotert og ble Europas største verftskonsern. I 2008 ble Aker Yards solgt til koreanske STX.

Aker ASA

Offshore vindanlegg
Aker ASA utvikler blant annet offshore vindparker gjennom Aker Offshore Wind.

Etter å ha vært et privateid selskap siden 2000 ble Aker igjen et børsnotert selskap i 2004, og fikk navnet Aker ASA. Selskapet ble etter hvert rendyrket som et industrielt investeringsselskap bygd på virksomhetene i Kværner og Aker RGI.

I 2005 solgte Aker ASA seg ned i Aker Yards og Aker Kværner. Skipsverftet i Philadelphia ble utskilt fra Kværner og underlagt et nytt børsnotert selskap med Aker ASA som hovedeier. Senere ble det resterende Kværner innlemmet i Aker ASA. Samme år ble også Aker Drilling dannet, året etter Aker Floating Production, Aker Exploration og Aker BioMarine. I 2007 solgte Aker sin resterende eierandel i Aker Yards, og samme år kjøpte den norske stat seg inn som en stor eier i Aker Kværner, som i 2008 skiftet navn til Aker Solutions.

I 2009 ble Aker Exploration og Det norske oljeselskap fusjonert med Aker som den største eieren i det nye oljeselskapet. Selskapet overtok fem år senere Marathon Oil Norge AS sin virksomhet og fusjonerte i 2016 med BP Norge til et stort, uavhengig oljeselskap – Aker BP.

Fiskerisektoren ble restrukturert og delt i 2012 til et fangstselskap under navnet Aker Seafoods og en foredlingsvirksomhet under navnet Norway Seafoods Group AS. I 2016 blir fiskerivirksomheten solgt til Lerøy Seafood Group.

I 2020 ble Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture skilt ut som egne selskap under Aker Horizons og børsnotert som selvstendige selskap. Etableringen av de to selskapene er en del av Akers satsing innen fornybar energi og lavutslippsteknologi.

I 2021 ble Akers finansielle investeringer samlet i Aker Asset Management.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
62.010 Programmeringstjenester

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg