Ålhus kirke
Ålhus kirke i Jølster kommune, Sogn og Fjordane. Vigslet i 1795.
Ålhus kirke
Av /Arfo forlag.

Ålhus kirke er en kirke i Sunnfjord kommune i Vestland. Kirken hører til Ålhus sokn i Bjørgvin bispedømme. Den forvaltes av Sunnfjord kyrkjelege fellesråd. Ålhus kirke stod ferdig i 1795 og ble vigslet samme år. Den hadde Gunder Gregoriussen Støfringshaug som byggmester, og kan knyttes til 1700-tallets estetikk i norsk kirkearkitektur. Den har vernestatus som «Automatisk listeført (1650-1850)».

Ålhus kirke
Kirkerommet mot øst. I taket henger to stolte seilskuter. Den ene er til minne om bygdas soldater som kjempet mot Karl 12. i Den store nordiske krig.
Ålhus kirke
Av /Arfo forlag.

Historikk

I tider da Jølstravatnet var den naturlige ferdselsvei, var sletten mellom vann og fjell midt på det langstrakte vannet det selvsagte samlingspunktet. Her vokste stedet Ålhus fram lenge før kristen tid. Stedsnavnet kommer av ordet ølhus eller gildeskål. Og her reiste bygdefolket den første kirken i middelalderen, uten at noen i dag vet nøyaktig når.

Under kirkesalget i 1723 solgte kronen den daværende stavkirken på Ålhus til en liten gruppe leilendinger som arbeidet på bruk eid av kirken. Overtakelsen av kirken og kirkejorden gjorde disse til selveiende og frie bønder. Men friheten var ikke gratis. De tok naturligvis også på seg ansvaret for vedlikeholdet av kirken.

De nye eierne forsømte imidlertid dette, og i 1794 ble de pålagt å bygge en ny på samme sted. Eierne godtok dette. Selv om eierne hadde problemer med finansieringen, ble den nye kirken innviet allerede året etter. De fikk avslag på søknad om tilskudd og kollekt for å få bygget ferdig.

Kirkebygget

Eksteriør

Ålhus kirke
Kortilbygget mot øst. Astrupfamiliens gravsted ligger foran korset til høyre i bildet. Den langstrakte kirken med mindre takrytter mot vest er typisk for landsdelen.
Ålhus kirke
Av /Arfo forlag.

Kirken er et godt eksempel på kirkebygg reist på Vestlandet på 1700-tallet. Den erfarne byggmesteren og sambygdingen Gunder Gregoriussen Støfringshaug bygget den. Han flatteljet tømmeret, og reiste den som et rektangulært skip med et noe smalere og rett avsluttet kor. Bygningsvolumene er derfor i prinsipp de samme som mange norske kirker har hatt siden middelalderen. Det innebygde våpenhuset, det liggende panelet og det lille tårntilbygget helt i vest gir likevel kirken en særegen karakter.

Klimaet og materialtilgangen gjorde at man allerede fra starten tekket taket med takpanner, innkjøpt i Bergen. Opprinnelig var vinduene i skipet en del mindre enn de nåværende. Våpenhuset hadde ingen vinduer. Dette ga bygningen en tettere karakter. Prekestolen var også trukket lenger inn i skipet. For at presten skulle ha best mulig lys når han talte, laget de et eget lite vindu over prekestolen.

Kirken ble snart bordkledd, men kledningen var bare malt på sør- og vestsiden. Flere setter denne delvise malingen i sammenheng med den dårlige økonomien, men vi vet også at man ofte langt inn på 1800-tallet bare malte de "representative sidene" av privathus, selv til velstående huseiere.

Interiør

Ålhus kirke

Den dramatiske alter tavlen fra 1691 ble malt etter flere for bilder av en i dag ukjent kunstner. Antependiet skjuler et middelaldersk kleber steinsalter.

Ålhus kirke
Av /Arfo forlag.
Ålhus kirke
Prekestolen med renessansedekor er eldre enn kirken.
Ålhus kirke
Av /Arfo forlag.
Ålhus kirke
Denne kirkedøren med vakre beslag er fra middelalderkirken som måtte vike plass da den nåværende ble bygget.
Ålhus kirke
Av /Arfo forlag.

Ved første øyekast ser kirkerommet i dag nokså renskåret og ribbet ut, noe som naturlig nok har historiske årsaker. I 1860 kjøpte sognet sin egen kirke. Da satte man i gang en ombygging av kirkerommet: Alle 1700-talls benkene i skipet ble kastet ut, tak og vegger ble malt, større vinduer satt inn og trolig ble taket hvelvet da. Kort etter ble galleriet forlenget.

Rett etter andre verdenskrig ble kirkerommet restaurert etter forslag fra Riksantikvaren. Veggene ble rengjort for maling og 1800-talls benkene ble byttet ut med nye benker mer i tråd med 1700-tallets estetikk. Man beholdt de nye vinduene og det hvelvede taket. Kirkerommet inneholder fremdeles en rekke interessante elementer fra før den store ombyggingen. Disse viser nesten alle at kirkeeierne i 1795 flyttet over mange inventarstykker fra stavkirken.

I koret står det middelalderske klebersteins alteret fra stavkirken. Trolig har det også stått på samme sted i tidligere kirker. Altertavlen over er datert 1691, og viser et bilde av Kristus i sin dødskamp på Golgata, omgitt av dramatiske og mørke skyer og et banner med budskapet til menigheten: "Se Guds lam som bærer verdens synder." Man kan finne elementer fra flere mulige kunstneriske forbilder i bildet, men sammensetningen og dramatikken er det trolig bare den ukjente kunstneren selv som står for.

I koret står også den gamle og trolig gjenbrukte "lensmannsstolen", en kirkestol, med tannfriser, stjerner, roser og portalmotiv i renessansestil, slik vi finner i mange 1600-tallskirker. Portalmotiv finner vi også i prekestolen som ble flyttet over fra gamlekirken. Stolen er særegen med også andre og mer sjeldne utsmykningselementer.

Kirken har tre malerier fra lidelseshistorien som trolig alle hang i gamlekirken. Bildet av Christian 4.s syn, "Smertensmannen" (Jesus med tornekronen), finnes det mange av i kirker fra 1600- og 1700-tallet. De andre viser legen den om Jesu møte med Veronica og Jesu kamp i Getsemane.

I taket henger det flere kanonbesatte seilskuter med danske flagg. Den ene er fra 1728 og minner om de 70 soldatene som Ålhus stilte med i Den store nordiske krig mot Karl den 12.s hærmakt. Mange av disse var matroser i den dansk-norske flåten.

Ålhus kirke var også kirken der maleren Nicolay Astrups far, Christian Astrup, var sokneprest fra 1883. Nicolay bodde på prestegår den fra han var to år gammel, og malte senere i livet en del bilder fra kirken og prestegården. Han og hans familie ligger begravet bak kirkens kor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg