Elektronmikroskopisk bilde av virioner fra Marburg-viruset.
Av .
Lisens: PD-USGov-HHS-CDC

Marburgvirus (MARV) er et virus som forårsaker Marburgvirussykdom. Dette er en alvorlig og ofte dødelig blødningssykdom hos mennesker. Sykdommen gir typisk høy feber og alvorlige blødninger (hemoragisk feber), og kan ramme flere organer. Marburgvirus er i samme familie som ebolavirus, og sykdommene disse virusene forårsaker kan likne på hveranrdre. Marburgvirus har forårsaket flere alvorlige utbrudd, spesielt i Afrika.

Faktaboks

Uttale
mˈarburgvirus
Også kjent som

MARV; tidligere kjent som Marburg marburgvirus eller Lake Victoria Marburgvirus

Historie

Utbrudd av Marburgvirussykdom (MVD) i Afrika: Antall bekreftede tilfeller (antall dødsfall/ % dødelighet).

Første kjente utbrudd av Marburgvirussykdom skjedde i 1967 i Marburg, Tyskland. Utbruddet var knyttet til laboratoriearbeidere som hadde håndtert grønne aper fra Uganda. Dette var første gang sykdommen ble identifisert, og den ble raskt anerkjent som en ny, alvorlig virussykdom.

Kjente sykdomsutbrudd

I tillegg til det første utbruddet i 1967 har det vært flere store utbrudd, spesielt i Afrika. De største utbruddene har funnet sted i Angola i 2004–2005 og Uganda i 2012. I 2024 rapporterte Rwanda sitt første kjente utbrudd med 26 bekreftede tilfeller og 6 dødsfall.

Struktur og oppbygging

Marburgvirus er et behyllet virus med en karakteristisk filamentøs form som kan variere betydelig i lengde (opptil 14 000 nm) og med en diameter på rundt 80 nm. Viruspartiklene består av en lipidmembran der glykoproteiner stikker ut og tillater viruset å binde seg til vertscellene.

Genom

Viruset er et enkeltstrenget RNA-virus med negativ polaritet (ss(−)RNA).

Viruset koder for syv strukturelle proteiner, inkludert nukleoproteinet NP og glykoproteinet GP.

Virusets genom er relativt enkelt og består av omtrent 19 000 nukleotider. Det koder for syv gener som er nødvendige for viral replikasjon og struktur, inkludert et polymerasekompleks (L) som er ansvarlig for transkripsjon av virusets RNA.

Systematikk

Marburgvirus tilhører familien Filoviridae, som også inkluderer ebolavirus. Begge er filovirus, som er kjent for å forårsake alvorlige blødningsfeber. Marburgvirus er den eneste kjente arten i slekten Orthomarburgvirus.

Reservoar og overføring

Det antas at det naturlige reservoaret for Marburgvirus er fruktflaggermusen Rousettus aegyptiacus. Mennesker kan smittes gjennom direkte kontakt med infiserte flaggermus eller via kroppsvæsker fra andre infiserte individer. Overføring mellom mennesker skjer via kroppsvæsker som blod, spytt, urin, og oppkast, samt gjennom forurensede overflater. Virusets stabilitet i miljøet er lav, men det kan overleve kort tid på forurensede materialer.

Virulens og symptomer

Marburgvirus er svært virulent, med en dødelighetsrate som kan variere fra 23–88 prosent, avhengig av utbrudd og tilgjengelig behandling. Sykdommen begynner vanligvis med feber, hodepine og muskelsmerter, før den raskt utvikler seg til alvorlige symptomer som blødninger, flerorgansvikt (multiorgansvikt) og sjokk.

Risikogrupper og myndighetsklassifisering

Personer som har nær kontakt med infiserte individer, som helsepersonell og familiemedlemmer, er spesielt utsatt. Marburgvirus klassifiseres som et patogen på biosikkerhetsnivå 4, som er det høyeste risikonivået på grunn av virusets evne til å forårsake alvorlig sykdom og høy dødelighet.

Bruk som biologisk våpen

På grunn av sin høye dødelighet og mangelen på effektive mottiltak, har marburgvirus blitt vurdert som en mulig kandidat for bruk som biologisk våpen, selv om det aldri har blitt brukt til dette formålet.

Vaksinasjon og behandling

Det finnes for øyeblikket ingen godkjente vaksiner mot marburgvirus, men flere vaksinekandidater er under utvikling.

Behandling av Marburgvirussykdom er støttende og inkluderer væsketilførsel, symptomlindring og elektrolyttbalansering. Antivirale midler, som remdesivir, er under utprøving, men ingen spesifikke medisiner er godkjent for behandling av sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg