For pasienter under 60 år er målet med behandlingen av akutte leukemier å kurere sykdommen. For eldre pasienter er sykdommen vanskeligere å kurere, og målet for behandlingen blir ofte å forlenge livet med så god livskvalitet som mulig. Ved akutte leukemier må pasientene som regel legges inn på en spesialavdeling for å få stilt en eksakt diagnose og for å starte behandling.
Behandlingen av akutte leukemier består av kombinasjoner av cellegifter (cytostatika) og eventuelt stamcelletransplantasjon. De fleste tilfeller ALL kan bli kurert med cellegift alene. Ved AML vil om lag halvparten av pasientene få stamcelletransplantasjon etter at det er gitt cellegiftkurer. For pasienter med tilbakefall av akutt leukemi er stamcelletransplantasjon eneste type behandling som kan kurere sykdommen. Cellegiftene vil spesielt drepe celler som er i celledeling, slik kreftceller ofte er, men behandlingen vil også ramme friske benmargsceller og slimhinneceller. Det fører til bivirkninger som kan behandles med antibiotika, intravenøs væske og overføring av blod eller blodplater.
Kombinasjoner av flere typer cellegifter klarer oftest å drepe flesteparten av kreftcellene, og de fleste symptomene vil da forsvinne. Kreftcellene forsvinner fra blod og benmarg, og antallet friske blodceller blir normalisert.
For å få bort siste rest av sykdommen får pasienten såkalt konsoliderende behandling. For AML består denne behandlingen av kraftige cellegiftkurer gitt over noen måneder. For ALL er cellegiftkurene noe mindre kraftige, men de gis over lengre tid.
Om det viser seg at leukemien er resistent mot cellegiftkurene, kan det bli aktuelt med allogen transplantasjon av stamceller. Det vil si at man får stamceller som er gitt av en annen person (donor). Denne behandlingen kan også gis ved spesielt ugunstig prognose, for eksempel ved funn av spesifikke DNA-avvik.
Hensikten med stamcellebehandlingen er å gjenopprette benmargsfunksjonen etter at pasientens egne benmargsstamceller er utryddet av kreftbehandlingen. I tillegg kan donorcellene også gå til angrep på leukemicellene som er igjen etter cellegiftbehandlingen. Dette er gunstig for pasienten og kalles «transplantat-mot-leukemi-reaksjon». Donorceller kan også gå til angrep på friske deler av pasientens kropp og det kalles da «transplantat-mot-vert-sykdom». For å unngå dette kan man gi medikamenter som demper immunforsvaret. Likevel kan denne reaksjonen oppstå og i verste fall føre til dødsfall. Dette er grunnen til at man velger nøye ut hvilke pasienter som får transplantasjon og er tilbakeholden med å gi det til eldre og ellers syke pasienter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.